PSV maakt klus tegen BATE thuis af

PSV heeft zich woensdagavond, in navolging van Ajax, geplaatst voor de groepsfase van de Champions League. Het was wederom te sterk voor BATE Borisov.

PSV hoopte zich voor de zestiende keer te plaatsen voor de groepsfase van het miljardenbal en na vijf minuten was de ploeg al dichtbij de 1-0. Hirving Lozano schoot een vrije trap schitterend tegen de lat. Een minuut later nam Gastón Pereiro het doel ook onder vuur en zijn inzet werd gekeerd door doelman Denis Scherbitski. BATE werd na tien minuten voor het eerst gevaarlijk, maar een kopbal van Dmitri Braga ging over.

In de veertiende minuut volgde alsnog de vroege voorsprong voor de Eindhovenaren. Een inworp van Denzel Dumfries werd verlengd door Luuk de Jong en de bal kwam voor de voeten van Steven Bergwijn, die beheerst met links raak schoot: 1-0. Jeroen Zoet moest voor het eerst handelend optreden op een schot van Jasse Tuominen en in de omschakeling zag Lozano zijn schot gekeerd worden door Scherbitsk.

PSV domineerde in de eerste helft en Pereiro en Lozano werden gevaarlijk, maar scoorden niet. Dat deed De Jong na 36 minuten wel. Een perfecte voorzet van Jorrit Hendrix werd door de spits bij de tweede paal binnengekopt: 2-0. In de twee minuten voor rust voorkwam Zoet dat de spanning terugkwam in de wedstrijd. Eerst redde hij op een kopbal van Tuominenen en vervolgens keerde hij een schot van Maksim Volodko.

Twee minuten na rust lag het veld open voor Lozano om op zoek te gaan naar de 3-0, maar Nemanja Milunovic had een overtreding nodig om de Mexicaan af te stoppen. Uit de daaropvolgende vrije trap schoot Pereiro ruim over. Na 62 minuten volgde de definitieve beslissing. Lozano werd diep gestuurd door Pereira, de aanvaller zette een verdediger op het verkeerde been en hij schoot in de verre hoek verwoestend raak: 3-0.

PSV ging op jacht naar meer treffers en kreeg drie minuten na de derde treffer een mogelijkheid op de vierde. Lozano gaf de bal af in het strafschopgebied en bleef liggen voor Bergwijn, maar zijn schot werd geblokt door een verdediger. De Wit-Russen deelden ook nog een speldenprikje uit en Zoet voorkwam een tegentreffer op een inzet van Mirko Ivanich. Een vierde treffer zou er in de slotfase niet meer volgen nadat invaller Donyell Malen twee minuten voor tijd nog op Scherbitski stuitte.

Na de plaatsing van PSV zijn er voor het eerst sinds het seizoen 2010/11 twee Nederlandse clubs actief in de groepfase van de Champions League. Ajax plaatste zich dinsdagavond al ten koste van Dinamo Kiev. Donderdag volgt de loting voor de groepsfase.

PSV ook naar groepsfase Champions League. (PRO SHOTS/Joep Leenen)