Oranje zonder Van der Gragt in cruciaal kwalificatieduel tegen Noorwegen

De Nederlandse voetbalsters moeten het in de laatste en beslissende kwalificatiewedstrijd voor het WK tegen Noorwegen stellen zonder Stefanie van der Gragt.

De verdedigster van FC Barcelona heeft een bovenbeenblessure. Ook reservekeepster Jennifer Vreugdenhil is niet van de partij vanwege knieklachten. Bondscoach Sarina Wiegman heeft dinsdag haar selectie bekendgemaakt voor het duel op dinsdag 4 september in Oslo.

Oranje kan tegen Noorwegen wel weer een beroep doen op Vivianne Miedema. De spits van Arsenal miste de twee WK-kwalificatiewedstrijden in juni tegen Noord-Ierland (5-0) en Slowakije (1-0) vanwege blessures. Ook Loes Geurts is opgenomen in de 23-koppige selectie. De reservekeepster kondigde een jaar geleden aan voorlopig pauze te nemen bij Oranje, maar heeft zich weer beschikbaar gesteld.

Nederland en Noorwegen gaan inOslo naar alle waarschijnlijkheid uitmaken wie zich rechtstreeks plaatst voor het WK volgend jaar in Frankrijk. Oranje staat in de kwalificatiegroep van vijf landen aan kop met negentien punten uit zeven duels, de Noren hebben vijftien punten uit zes wedstrijden. De Noorse vrouwen moeten eerst nog spelen tegen het puntloze Slowakije. 

"Wij spelen altijd om te winnen, ook tegen Noorwegen”, zegt Wiegman. "Ook al weten we dat we aan een gelijkspel genoeg hebben. Noorwegen is een topland, maar dat zijn wij ook. Het zal een mooie, interessante en moeilijke wedstrijd worden. Maar we willen ons kwalificeren voor het WK en dat is sowieso niet makkelijk. Uiteindelijk denk ik dat wij zoveel kwaliteiten hebben, dat wij de betere ploeg zijn.” Bij een gelijk puntentotaal geeft het doelsaldo. Nederland heeft nu een doelsaldo van +21 en Noorwegen staat op +13. Oranje begon de kwalificatie vorig jaar met een zwaarbevochten zege in blessuretijd op Noorwegen (1-0). 

Indien Nederland tweede wordt, dan moet het hopen dat ze playoffs mogen spelen. De vier beste nummers twee bepalen wie het laatste Europese ticket krijgt voor het mondiale kampioenschap. Oranje kwalificeerde zich vier jaar geleden voor het WK via deze playoffs. 

De selectie:

Keepers: Loes Geurts (Göteborg FC), Lize Kop (Ajax), Sari van Veenendaal (Arsenal)

Verdedigers: Dominique Bloodworth (voorheen Dominique Janssen) (Arsenal), Anouk Dekker (Montpellier HSC), Merel van Dongen (Real Betis), Kika van Es (Ajax), Danique Kerkdijk (Bristol City), Desiree van Lunteren (SC Freiburg), Liza van der Most (Ajax), Siri Worm (Everton)

Middenvelders: Daniëlle van de Donk (Arsenal), Jackie Groenen (FFC Frankfurt), Inessa Kaagman (Everton), Jill Roord (Bayern München), Sherida Spitse (Vålerenga), Kelly Zeeman (Ajax)

Aanvallers: Lineth Beerensteyn (Bayern München), Ellen Jansen (Ajax), Renate Jansen (FC Twente), Lieke Martens (FC Barcelona), Vivianne Miedema (Arsenal) en Shanice van de Sanden (Olympique Lyon).