Quincy S. veroordeeld tot 25 jaar voor moord

Quincy S. (34) is vanochtend in de rechtbank veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf voor de moord op de onschuldige Youssef El Kahtaoui in mei 2015 in de De Clercqstraat in Amsterdam. De straf is lager dan de levenslange gevangenisstraf die door het Openbaar Ministerie was geëist, zo meldt AT5 op haar website. 

El Kahtaoui stapte in de nacht van 12 op 13 mei op de De Clercqstraat uit zijn auto toen er op straat geschoten werd. De schutter nam vervolgens El Kahtaoui onder vuur die ter plaatse stierf. De moord gebeurde voor de deur van waterpijpcafé Village.

Al snel deed het verhaal de ronde dat de twee daders het niet gemunt hadden op El Kahtaoui en eigenlijk op zoek waren naar iemand anders. De schutters waren het waterpijpcafé ingegaan, op zoek naar een specifiek persoon die al vertrokken bleek. Een aanwezige opende het vuur op de schutter die in zijn buik werd geraakt. Het dna van Quincy S. werd vervolgens gevonden op de kogel.

Vlucht
De daders vluchtten daarop het waterpijpcafé uit en schoten om zich heen. El Kahtaoui stond toevallig met zijn auto voor het stoplicht te wachten en stapte uit. Hij werd getroffen door de kogel en dodelijk verwond. Verschillende kogels kwamen ook in een langsrijdende tram 3 terecht en misten op een haar na enkele passagiers.

S. verklaarde later dat hij vlak voor de moord met een compagnon het waterpijpcafé was ingegaan om een 'incasso'. 'Ik ben naar binnen gegaan met een klein vuurwapen, mijn maatje had een aanvalswapen. Ik ging als eerst naar binnen, maakte de deur open en riep "handen omhoog". Ik ben gaan zoeken naar diegene die moest betalen. Ik moest geld hebben, we wilden druk uitoefenen op diegene', zei S. tegen de rechtbank. De rechter ging niet mee in zijn verklaring en acht bewezen dat S. zelf het automatische pistool vasthield.

De rechtbank acht ook bewezen dat S. deelnam aan een liquidatiepoging in 2017 in Almere. Twee mannen (23 en 46 jaar) en een vrouw van 40 krijgen vijf tot zeven jaar cel voor hun rol in die voorbereidingen.

Gewetenloze hitman
'De rechtbank rekent het S. zwaar aan dat hij een zeer jonge, onschuldige persoon doelbewust en koelbloedig om het leven heeft gebracht. Ook de uitgebreide voorbereidingen voor de liquidatie in Almere wekken de indruk dat hij een professionele hitman is, die niet wordt gehinderd door een geweten bij het uitvoeren van liquidaties. Voor hem telt kennelijk alleen het geld dat de opdracht hem oplevert', aldus de rechtbank in het vonnis.