Smartphonegebruik maakt blind

We waren al een tijdje op de hoogte van de verschillende klachten die we kunnen krijgen door intensief gebruik van de heilige graal van de 21ste eeuw. Onlangs is bekend geworden dat we er daar nog eentje aan toe kunnen voegen: van het staren naar het beeldscherm van een smartphone kunnen gebruikers blind raken.

Buiten de bekende rug- en nekklachten die we kunnen krijgen van het staren naar de smartphone om, plus het onbewezen verhaal van eventueel stralingsgevaar, hebben we opnieuw een reden om dat ding af en toe in een hoek te gooien, om een keertje in realtime naar de omgeving te gaan kijken. Wetenschappers, verbonden aan de Universiteit van Austin en Toledo (beide in de Verenigde Staten) hebben bewijs gevonden dat het licht dat smartphones, tablets en aanverwanten uitstralen een soort shortcut naar blindheid is.

Simpel gesteld: het blauwe licht van ons meest geliefde bezit zou moleculen in ons netvlies omzetten naar een soort gif dat de lichtgevoelige cellen aantast. Een sluipend proces dat maar lastig te stoppen is. Een speciale zonnebril die het blauwe licht filtert is eventueel een optie, hoewel de specialisten er nog niet helemaal uit zijn hoeveel er daadwerkelijk tegen te doen valt.

Volgens de wetenschappers is cel-degeneratie de grootste wereldwijde veroorzaker van blindheid. Onder geel, rood of groen licht zouden de rebellerende moleculen onverschillig blijven. Het gaat dus zuiver om de blauwe frequentie.

De smartphone niet meer gebruiken wanneer het donker wordt zou een middel zijn om het effect enigszins af te remmen, zo vinden de wijze mannen en vrouwen die deelnamen aan het onderzoek.

Alleen al in de Verenigde Staten melden zich elk jaar twee miljoen mensen met oogklachten die voortkomen uit cel-degeneratie.

Voor wie er zin in heeft; het hele verslag is hier te lezen.