Transgenders schrijven geschiedenis tijdens gouverneursverkiezingen VS

Een flink aantal transgenders doet dit jaar mee met de gouverneursverkiezingen in de Verenigde Staten. In drie staten kunnen kiezers hun stem uitbrengen op een transgender persoon van, uiteraard, de Democratische partij.

Kim Coco Iwamoto is verkiesbaar in Hawaii, Christine Hallquist heeft al een enorme bak met geld binnengesleept om haar nominatie in Vermont veilig te stellen en Alexandra Chandler is één van de tien Democratische kandidaten in Massachussetts.


Chris(-tine) Hallquist (Foto: Gettyimages)

"Ik erken de historische betekenis van mijn mogelijke uitverkiezing", aldus Hallquist, een man die graag een vrouw wil zijn. "Dat gezegd hebbende, de mensen in Vermont zullen vooral op mij stemmen vanwege mijn ideeën voor Vermont en niet omdat ik transgender ben."

Dit jaar hebben al 43 transgenders geprobeerd om op verschillende niveaus een politieke positie te verkrijgen, dit waren voornamelijk Democraten, maar er zaten ook een paar Onafhankelijken tussen en een aantal van de Green Party. Slechts vier van hen mochten door naar een volgende verkiezingsronde, zestien vielen af en de overige 23 doen in een latere verkiezing mee.

De meesten deden mee in liberale staten, maar sommigen durven ook in de 'hol van de leeuw' zichzelf te laten zien. In de conservatieve staat van Montana mag Amelia Marquez het bijvoorbeeld op gaan nemen tegen haar Republikeinse tegenstander.

Sommige kandidaten, zoals Hallquist en Iwamoto, krijgen geld van The National Center for Transgender Equality (NCTE), een non-profitorganisatie dat vecht voor gelijke rechten voor transgenders. "Natuurlijk willen we dat ze winnen", aldus Raffi Freedman-Gurspan van NCTE. "Maar winst of verlies, dit laat zien dat we bestaan en dat we ons zullen blijven uitspreken."