EK-goud voor openwaterzwemmers op estafette

De openwaterzwemmers Esmee Vermeulen, Sharon van Rouwendaal, Pepijn Smits en Ferry Weertman hebben bij de Europese kampioenschappen in Loch Lomond het goud gepakt op de 5 kilometer estafette. Weertman was in een sprint om het goud net iets sneller dan de Duitser Florian Wellbrock.

Oranje begon, in tegenstelling tot de meeste andere landen, met de dames. Vermeulen ging als eerste het water in, gevolgd door Van Rouwendaal. Halverwege lag de ploeg op de zevende plaats. Daarna was het aan de mannen. Smits zwom naar de tweede plaats, waarna Weertman het moest afmaken voor de Nederlandse ploeg. Met nog 500 meter te gaan kwam de winnaar van het EK goud op de tien kilometer langszij bij Wellbrock, die goud won op de 1500 meter.

In een spannende sprint tikte Weertman zes tienden van een seconde eerder aan dan de Duister, waardoor Nederland het goud pakte voor Duitsland. Het brons ging naar Frankrijk op meer dan elf seconden van Nederland.

Voor de Nederlandse ploeg was het alweer het vierde goud in het openwater. Eerder won Van Rouwendaal al het goud op de vijf en tien kilometer bij de vrouwen, terwijl Weertman het goud pakte op de tien kilometer bij de mannen. Zondag staat nog de 25 kilometer op het programma bij de mannen en de vrouwen.