'Facebook schuldig aan dood migranten'

Migranten worden met behulp van Facebook 'de dood in gedreven'. Deze harde woorden worden door een topofficial van de Britse politie geuit.

Facebook weigert namelijk om pagina's die bedoeld zijn om migranten en mensensmokkelaars bij elkaar te brengen, te verwijderen. Inmiddels zijn er al ongeveer achthonderd pagina's geïdentificeerd die gelinked worden aan criminele organisaties. Op 3 augustus bracht de UNHCR, de VN-vluchtelingenorganisatie, een rapport uit waaruit bleek dat dit jaar al vijftienhonderd migranten in de Middellandse Zee verdronken zijn.


Facebookslachtoffers die het overleefd hebben (Foto: Gettyimages)

Tom Dowdall, van de Britse National Crime Agency: "We hebben sinds 2016 al 800 pagina's gevonden die betrokken zijn bij massale illegale migratie. De pagina's bieden boten aan, documenten en transport. Voor ons is het duidelijk dat dit georganiseerde criminaliteit betreft. Die migranten hebben zo'n app op hun telefoon die ze dagelijks gebruiken, maar hen de dood in stuurt."

Facebook reageert niet voldoende, volgens Dowdall. "Facebook heeft van die mooie algoritmes waarmee ze prachtige patronen kunnen herkennen en zien hoe iedereen zijn dag invult. En dit is niet anders bij de illegale migranten, er zullen patronen herkenbaar moeten zijn. Facebook zal die kunnen herkennen en we zullen toch echt hun medewerking nodig hebben om die pagina's aan te pakken."

Facebook reageerde op de opmerkingen van de Britse politiebaas. "Mensensmokkel is illegaal en elke persoon, pagina of groep die zich hiermee inlaat zal verwijderd worden. We werken al samen met de overheidsdiensten, inclusief Europol, om dit soort illegaliteit aan te pakken."

Het aantal migranten dat Europa via de Middellandse Zee probeert te bereiken daalt inmiddels gestaag. Was dat in 2015 nog een aantal van één miljoen, in 2016 was dat aantal al gedaald naar zo'n 350.000 tot ruim 171.000 in 2017. In 2018 zijn tot nu toe 58.000 migranten aangespoeld, op zoek naar een beter leven.