Vijf Nederlanders door op 100 meter op EK, Martina loopt snelste tijd

Op het Europees kampioenschap atletiek in Berlijn heeft Churandy Martina zich op de 100 meter als snelste geplaatst voor de halve finales. De 10,24 seconden liep hij overtuigend en met lichte tegenwind, waardoor hij voor het eerst dit seizoen een lekkere indruk achter kon laten.

Overigens is Martina niet ineens de favoriet: de elf snelste atleten op het EK zijn automatisch geplaatst voor de halve eindstrijd. Hensley Paulina kende een valse start, maar ontsnapte aan diskwalificatie, alvorens met 10,34 en een derde plek in zijn heat als tijdsnelste door te mogen. Chris Garia haalde het met 10,35 en plek twee in zijn serie ook, Joris van Gool sneuvelde met 10,52 seconden.

Op de 400 meter horden kwam Nick Smidt in actie, maar zijn vijfde plek in 50,96 seconden - zo'n drie tienden boven zijn persoonlijk record - was niet goed genoeg voor een plek in de halve finales. 

Update 18.25 uur
Bij de vrouwen zijn Jamile Samuel en Dafne Schippers al automatisch gekwalificeerd voor de halve finales, maar Naomi Sedney en Marije van Hunenstijn moesten in de series wel in actie komen. Dat deden ze prima: met 11,45 en 11,48 seconden eindigden ze beiden als derde in hun serie en dat was precies voldoende.

Kogelslingeraar Denzel Comenentia haalde het teleurstellend niet. De Nederlands recordhouder, dit jaar in de vorm van zijn leven, gooide eerder dit jaar al eens over de automatische kwalificatie-eis van 76 meter, maar kwam nu niet verder dan 70,70 meter en dat was niet voldoende.

Martina loopt snelste tijd (Pro Shots / Action Images)
Martina loopt snelste tijd (Pro Shots / Action Images)