Badmintonster Marin schrijft historie, enfant terrible Momota wereldkampioen

Badmintonster Carolina Marin heeft zich voor de derde keer gekroond tot wereldkampioene. In het Chinese Nanjing was de 25-jarige olympisch kampioene uit Spanje te sterk voor P.V. Sindhu uit India: 21-19, 21-10.

Marin won ook in 2014 en 2015 al de wereldtitel en is de eerste vrouw ooit met drie gouden WK-medailles. Sindhu verloor haar derde opeenvolgende finale: in Rio was Marin te sterk in de olympische finale en vorig jaar strandde de Indiase ook in de eindstrijd.

Bij de mannen ging de titel naar de 23-jarige Japanner Kento Momota. Het enfant terrible van het badminton werd door de Japanse bond kort voor de Spelen van Rio geschorst wegens een bezoek aan een casino, maar heeft zijn eerste mondiale prijs nu te pakken. Eerder dit jaar won Momota al de prestigieuze Aziatische titel, in Nanjing was hij in de finale veel te sterk voor de Chinese thuisfavoriet Shi Yuqi: 21-11, 21-13.

Li Junhui en Liu Yuchen wonnen de wereldtitel bij de mannendubbels namens het thuisland door Takeshi Kamura en Keigo Sonoda uit Japan te verslaan: 21-12, 21-19. Het damesdubbel werd een zinderende volledig Japanse aangelegenheid, waarbij Mayu Matsumoto en Wakana Nagahara met 19-21, 21-19, 22-20 voor Yuki Fukushima en Sayaka Hirato, die vorig jaar ook al de WK-finale verloren.

Het gemengd dubbel werd tot slot een geheel Chinees feestje. Zheng Siwei en Huang Yaqiong waren daarin met 21-17, 21-19 te sterk voor Wang Yilü en Huang Dongping.