Postma en Bouwmeester zakken weg op WK zeilen

De Nederlandse zeilsters hebben op het WK zielen in Aarhus geen goede dag gekend. Pieter-Jan Postma raakte de leiding kwijt in de Finn-klasse, terwijl Marit Bouwmeester in de Laser Radial weg zakte uit de top van het klassement.

Postma die vrijdag aan de leiding ging van het klassement kende zaterdag geen goede dag. De 36-jarige Fries werd in race vijf negentiende. Hij wist zich in race zes enigszins te herstellen door zesde te worden. Postma staat nu achtste in het algemeen klassement.

Nicholas Heiner wist zich wel te handhaven in de top van het klassement van de Finn-klasse. De 29-jarige zeiler kwam in race vijf als negende over de finish en in de volgende race kwam hij als eerste over de finish. Heiner staat derde, maar wel met dezelfde puntenaantal als de Brit Edward Wright en de Zweed Max Salminen, die eerste en tweede staan.

Bouwmeester was vrijdag goed begonnen door bij de eerste twee races als tweede en derde te eindigen. De regerend olympisch, Europees en wereldkampioene kon dat zaterdag geen goed vervolg geven. Ze werd in de derde en vierde race elfde en 28ste, waardoor ze nu op een zesde plaats staat in het algemeen klassement.

Maxime Jonker staat in dezelfde klasse op een vierde plaats. De 23-jarige zeilster won vrijdag de eerste race en werd in de tweede race achtste. Zaterdag werd ze achtste in de derde race. Ze kende een mindere vierde race waarin ze 23ste werd, maar dat is vooralsnog haar schrapresultaat. In de klasse komt ook Daphne van der Vaart uit. De ook 23-jarige zeilster kende een dramatische eerste dag door als 25ste en 29ste te eindigen, maar herstelde zich daar knap van. Ze werd derde in race drie en won zelfs race vier.