Baansprinters met overmacht naar EK-goud, dames grijpen naast brons

Baanwielrenner Roy Eefting heeft op het Europees kampioenschap in Glasgow de zesde plek gepakt op de scratch. De Nederlander probeerde in de slotfase mee te gaan in een aanval, maar kon de sprong uiteindelijk niet maken.

De race werd vooral gemaakt door Roman Gladysh. De 22-jarige Oekraïner probeerde kilometers lang weg te komen en uiteindelijk lukte dat, samen met de Fransman Adrien Garel. Het duo sloeg de tegenaanvallen af en reed gezamenlijk de slotronde in, waarin Gladysh zijn opponent het nakijken gaf. Tristan Marguet uit Zwitserland pakte het brons.

Onder leiding van Filippo Ganna en Elia Viviani pakte Italië eerder op de avond al het goud op de ploegenachtervolging bij de mannen. Met verder ook nog Francesco Lamon en Michele Scartezzini werden de Zwitsers in de finale geklopt. De Britse ploeg versloeg Duitsland in de strijd om het brons.

Ook bij de vrouwen stond Italië in de finale en wel tegen Groot-Brittannië. De thuisploeg was de torenhoge favoriet voor goud, maar Italië legde ze het vuur na aan de schenen. Drie kilometer lang ging het Italiaanse kwartet indrukwekkend goed mee, daarna brak de ploeg in stukken. De Britse dames pakten zo het goud, zilver was voor Italië en Duitsland versloeg Polen in het duel om brons.

Update 21.15 uur
Shanne Braspennincx en Kyra Lamberink zijn er op de teamsprint niet in geslaagd brons te pakken. Het Nederlandse duo moest het afleggen tegen de Duitse veterane Miriam Welte, die door de zeer zware blessure van vaste teamgenote Kristina Vogel nu met de pas 20-jarige Emma Hinze reed.

Het Russische topduo Anastasia Voynova en Daria Shmeleva maakten hun favorietenrol weer, zeker nu Welte en Vogel niet samen kunnen rijden. In de finale werden Liubov Basova en Olena Starikova uit Oekraïne ruimschoots geklopt.

Update 21.25 uur
Op de teamsprint bij de mannen heeft Nederland de rol als torenhoge favoriet volledig waargemaakt. Nils van 't Hoenderdaal, die in de vorige ronde in actie kwam, werd als startrijder weer vervangen door Roy van den Berg en dat leverde succes op.

Van den Berg opende sterk, Harrie Lavreysen gaf er nog eens een snok op en Jeffrey Hoogland maakte het wederom op bijzonder dominante wijze af in de finale tegen Frankrijk. Het brons was voor Duitsland, dat te sterk was voor de Polen.

Baanrenners met overmacht naar EK-goud (Pro Shots / Action Images)
Baanrenners met overmacht naar EK-goud (Pro Shots / Action Images)