EK-zilver estafettezwemsters, Kromowidjojo, Van Vliet en Kamminga in finales

Op het EK zwemmen in Glasgow hebben Ranomi Kromowidjojo en Tamara van Vliet zich op de 50 meter vrije slag geplaatst voor de finale. Met 24,58 seconden verbeterde Kromowidjojo zich aanzienlijk ten opzichte van de ochtend, goed voor de vierde tijd.

Van Vliet was ook sneller dan 's ochtends en zwom naar 24,70 seconden, wat haar de vijfde tijd opleverde. De twee favorieten, Pernille Blume uit Denemarken en Sarah Sjöström waren veruit de besten: Blume tikte aan in 23,85 seconden, Sjöstrom in 23,92 seconden.

Met een tijd van 58,64 seconden zwom Kinge Zandringa een dik persoonlijk record in de halve finales van de 100 meter vlinderslag. Het was niet genoeg voor een stunt en dus een plek in de finale: Zandringa werd twaalfde, terwijl Sjöström met 56,66 een klasse apart was.

Arno Kamminga mag zich opmaken voor de finale van de 100 meter schoolslag. De nationaal recordhouder tikte aan in 59,74 seconden, wat de vijfde tijd betekende. Met 58,04 was wereldrecordhouder Adam Peaty weer een klasse apart: hij zwom 'makkelijk' en was meer dan een seconde sneller dan de nummer twee.

Finales
De Française Fantine Lesaffre won verrassend het goud op de 400 meter wisselslag, haar eerste titel nadat ze vorig jaar brons won op het EK kortebaan. Ze tikte aan na 4:34,17 minuten en bleef de Italiaanse Ilaria Cusinato en de Schotse thuisfavoriete Hannah Miley daarmee grofweg een seconde voor.

Regerend jeugdolympisch kampioen Mykhailo Romanchuk uit Oekraïne won goud op de 400 meter vrije slag, zijn eerste titel nadat hij twee jaar terug al brons won op de 800 en 1500 meter. Romanchuk won in een scherpe tijd van 3:45,18, voor de Noor Henrik Christiansen en de de Duitser Henning Mühlleitner.

Update 19.15 uur
Kim Busch, Femke Heemskerk, Kira Toussaint en Kromowidjojo hebben het zilver gepakt op de 4x100 meter vrije slag. De Nederlandse ploeg zwom eerst achter Denemarken aan - met wereldtopper Blume als startzwemster - en moest vervolgens jagen op Frankrijk.

Heemskerk verkleinde de door Busch opgelopen achterstand, Toussaint hield keurig stand en Kromowidjojo moest het afmaken tegen Beryl Gastaldello. Dat lukte echter niet en Nederland tikte na een voor Kromowidjojo's doen matige race aan in 3:34,77 minuten, 0,12 seconden achter het goud. Denemarken pakte op flinke afstand brons.

Nyls Korstanje, Kyle Stolk, Jesse Puts en Stan Pijnenburg zwommen de mannenfinale en dat leverde een zesde plek op. Ver buiten het podium zat het kwartet overigens niet: Pijnenburg tikte na 3:14,60 minuten aan, 0,40 seconden buiten het podium. Rusland won het goud, voor Italië en Polen.