Goud voor baanrenster Wild op EK, sprinters strijden om goud

Op het Europees kampioenschap baanwielrennen in Glasgow hebben sprintsters Laurine van Riessen en Shanne Braspennincx zich zonder grote problemen geplaatst voor de eerste ronde.

In de kwalificaties zette het Nederlandse duo met 33,336 seconden de vierde tijd neer. Meervoudig wereldkampioenen Daria Shmeleva en Anastasia Voynova uit Rusland maakten grote indruk: met 32,593 seconden waren ze nog sneller dan de Duitsers Miriam Welte en Kristina Vogel in de door hen gewonnen WK-finale eerder dit jaar.

Nederland neemt het in de eerste ronde op tegen Frankrijk. De vier winnaars van de duels in de eerste ronde worden op tijd gerangschikt: de twee snelste winnaars strijden om het goud, de andere twee om het brons.

Update 15.55 uur
Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland waren bij de mannen bijzonder indrukwekkend. Van den Berg begon redelijk, wereldkampioenen Lavreysen en Hoogland gaven er een dusdanig harde snok op dat de Britse ploeg flink klop kreeg.

In de eerste ronde neemt Nederland het later in de middag op tegen het op papier aanzienlijk zwakkere Wit-Rusland, waarna 's avonds - als er geen gekke dingen gebeuren - om de medailles gestreden wordt.

Update 17.10 uur
Kirsten Wild heeft op de scratch het goud gepakt. De koers over tien kilometer begon vrij rustig, tot de aanvallen in het tweede deel geopend werden. De Belgische Jolien d'Hoore was de eerste topper die de aanval koos, maar haar poging werd geneutraliseerd door Wild.

Met vijf ronden te gaan was de groep zo weer samen en in de slotfase nam Wild de koppositie over. De tweevoudig wereldkampioene trok de sprint aan, waar niemand nog overheen kon komen. De Nederlandse won zo het goud, voor de Britse Emily Kay en d'Hoore.

Goud voor baanrenster Wild op EK baanwielrennen (Pro Shots / Action Images)
Goud voor baanrenster Wild op EK baanwielrennen (Pro Shots / Action Images)

Update 18.10 uur
De mannen hebben zich op de teamsprint geplaatst voor de strijd om het goud. Van den Berg werd vervangen door Nils van 't Hoenderdaal, waardoor de kampioensploeg van het afgelopen WK compleet was. Met Lavreysen en Hoogland werd weer veruit de snelste tijd neergezet, waardoor Nederland het vrijdagavond in de finale opneemt tegen Frankrijk.

Brasspennincx en Kyra Lamberink hadden het in hun race tegen Frankrijk bijzonder zwaar, maar wonnen wel. De tijd was echter niet voldoende om een plek in de finale af te dwingen, waardoor Nederland tegen Duitsland om het brons gaat rijden.