AZ redt het niet in return tegen Kazachstanen

AZ is uitgeschakeld in de voorrondes van de Europa League. Een kleine zege op Kairat Almaty was voor de Alkmaarders niet genoeg.

Het team van coach John van den Brom liep vorige week in Kazachstan tegen een flinke zeperd op. Door de 2-0 nederlaag werd het voor AZ een lastig karwei om toch nog de volgende voorronde te halen. Ook in de return ging het voor de thuisploeg moeizaam en Kairat creëerde via Andrei Arshavin een aardige kans. Het schot van de oud-speler van Arsenal, die dit keer wel een basisplek had, werd gestopt door Marco Bizot.

Een paar minuten later werd de opgave voor AZ nog zwaarder, want de gasten uit Kazachstan kregen een strafschop. Aderinsola Eseola, de maker van beide goals in het eerste duel, kreeg een penalty na een botsing met Bizot en Bauyrzhan Islamkhan wist van elf meter te scoren. AZ moest daardoor ineens vier goals makten om nog door te gaan.

Verder dan één tegentreffer leek de ploeg van Van den Brom niet te komen. Vijf minuten voor rust kon Guus Til van dichtbij een hoekschop binnenwerken en in het restant van de eerste helft stuitte hij net als Dorin Rotariu op de keeper van Kairat. Ook in de tweede helft creëerde AZ veel meer kansen en loerde de tegenstander op een counter.

AZ pakte ver in blessuretijd toch nog de zege dankzij een strafschop. Na een overtreding op invaller Myron Boadu ging de bal op de stip en Teun Koopmeiners schoot vervolgens raak. Het was voor de gastheer echter niet genoeg en dus kan AZ zich gaan focussen op de Eredivisie, die volgende week van start gaat.