Hockeydames boeken grootste WK-zege ooit

Even had Nederland het moeilijk tegen de Italianen, die zeker in het begin van de wedstrijd geloofden in een goed resultaat. Maar toen toonden de Oranje Dames hun klasse en liepen ze in de 200ste interland van aanvoerder Carlien Dirkse van den Heuvel uit naar een ongekende 12-1 overwinning, de grootste zege op een WK ooit. Dat record was eerst in handen van West-Duitsland, dat in 1978 Nigeria met 10-1 versloeg.

Kitty van Male scoorde vier keer, Fréderique Matla, Kelly Jonker en Carlien Dirkse van den Heuvel ieder twee keer. De aanvalskracht van Nederland is sowieso ongekend. In totaal scoorde Oranje in de drie wedstrijden van de poulefase 26 keer.

Na misschien wel de negen slechtste minuten van de Oranje Dames van dit WK werd Nederland in de tiende minuut wakker. De beginfase was slordig, Oranje leed veel onnodig balverlies en liep onnodig achteruit tegen Italië, maar toen belandde de bal aan de linkerkant bij Eva de Goede, die dit WK haar eerste toernooi met Oranje speelt sinds haar sabbatical. De Goede gaf de bal voor op Frédérique Matla, die binnentipte: 1-0.

Een paar minuten later sleepte Caia van Maasakker een strafcorner hoog in het doel (2-0) en leek er geen vuiltje meer aan de lucht voor Oranje. Maar de Italianen, die een hoop geboren Argentijnen met een Italiaans paspoort voor dit team hebben weten te strikken, geloofden in een stunt tegen Nederland. Ze maakten het Nederland moeilijk en haalden aan het begin van het tweede kwart hun tweede strafcorner van de wedstrijd. Aanvoerder Chiara Tiddi, die volgend seizoen voor Kampong speelt, flatste een strafcorner tegen de plank: 2-1.

Daarna zochten de Italianen de aanval en maakten ze het Nederland even lastig, maar uiteindelijk liepen ze in het mes. Toen Kelly Jonker na goed vrijlopen en met een knappe tip-in de 3-1 op het scorebord zette, ging het hard. Binnen een paar minuten scoorde Margot van Geffen uit een strafcornervariant en tipte Kitty van Male een bal binnen, waardoor Nederland na een zwak begin toch met een 5-1 voorsprong de rust inging.

Het zegt veel over de kwaliteiten van de Oranje Dames, die tot nu toe van alle deelnemende landen veruit de meeste indruk hebben gemaakt. Na rust was de wedstrijd gespeeld – Carlien Dirkse van den Heuvel maakte al snel de 6-1 – en denderde Nederland over Italië heen.

In het derde kwart was het wel schrikken geblazen toen Laurien Leurink huilend van het veld af moest. Ze werd op haar hand geraakt en haar vinger stond scheef. Leurink keerde niet meer terug op het veld, maar hoefde niet meteen naar het ziekenhuis en bleef in de dug-out zitten.

Nederland liet zich door de blessure niet van de wijs brengen en speelden de Italianen op een gegeven moment helemaal weg. Ze maakten er een wervelende show van. Dankzij doelpunten van Kitty van Male (die een hattrick maakte), Frédérique Matla, Carlien Dirkse van den Heuvel en Kelly Jonker liep Oranje uiteindelijk uit naar 12-1. De doelpunten van Van Male waren schitterend; ze sloeg de rebound van een strafcorner snoeihard in de kruising en lobte een ander balletje over de Italiaanse keepster heen.

Met de declassering van Italië heeft Nederland zich verzekerd van directe plaatsing voor de kwartfinale. Italië kan dit ook nog doen via de tussenronde.