Van der Mark wint 8 uur van Suzuka ondanks niet rijden teamgenoot

Voor de vierde keer in zijn loopbaan heeft motorcoureur Michael van der Mark de prestigieuze 8 uur van Suzuka gewonnen. Dat is een knappe prestatie, want hij moest het slechts samen met zijn World Superbikes-teamgenoot Alex Lowes doen.

Het Yamaha-duo zou op Suzuka gezelschap krijgen van de Japanner Katsuyuki Nakasuga, maar door een sleutelbeenblessure kon hij niet in actie komen. Helemaal slecht kwam het wellicht niet uit, want Lowes en Van der Mark zijn over het algemeen dan weer wel van een wat hoger niveau.

De voornaamste concurrentie kwam van Kawasaki, met Superbikes-kampioen Jonathan Rea in de gelederen. Tijdens de vierde ronde pitstops ging het fout voor de groene brigade: Van der Mark kwam op tijd binnen, de mannen van Kawasaki reden een ronde te lang door.

Rea moest zo nog een ronde rijden terwijl zijn brandstof bijna op was. Hij verloor er zo'n veertig seconden mee en kwam ook achter de #33 Honda van Takaaki Nakagami, Takumi Nakahashi en PJ Jacobsen terecht. Met Leon Haslam en Kazuma Watanabe eindigde Rea uiteindelijk als derde.

Van der Mark zegevierde in 2013, 2014 en 2017 ook al in de endurancerace op het Japanse asfalt, waar het zondag tijdens de race lange tijd zeiknat was.