Phinney breekt neus en oogkas, maar finisht Tour de France

Wielrenner Taylor Phinney houdt niet van opgeven, zo blijkt in het slotweekeinde van de Tour de France. De 28-jarige Amerikaan ging vrijdag in de laatste 'normale' etappe van de Tour onderuit en brak zijn neus en oogkas.

Voorafgaand aan de tijdrit van zaterdag liet Phinney weten dat hij 'gewoon' van start zou gaan. Dat deed hij dan ook en hij zette uiteindelijk de 140e tijd neer in het veld van 145 renners, 7:43 minuten achter winnaar Tom Dumoulin. "Ik kon natuurlijk niet zo diep gaan als ik normaal zou doen, dus wat dat betreft scheelde het wel weer", aldus de Amerikaan na afloop, met alleen de 'wandeletappe' in Parijs nog voor de boeg.

"Maar goed, een tijdrit van dertig kilometer is dan weer wat makkelijker dan een bergetappe van tweehonderd kilometer, dus ik heb eigenlijk gewoon geluk", lachte Phinney, waarvan overigens al wel bekend was dat hij van geen opgeven weet: op het Amerikaans kampioenschap van 2014 ging hij verschrikkelijk onderuit en even leek het erop dat zijn been geamputeerd moest worden. Dat bleef hem bespaard en eind 2015 keerde hij terug, hoewel hij de belofte van zijn jongere jaren nooit écht in kon lossen.

Phinney na de tijdrit (Bron: YouTube)