Nederland Europees kampioen waterpolo

Drie maal is scheepsrecht zullen de Nederlandse waterpolosters wel gedacht hebben, want na twee verloren EK-finales was het nu tegen Griekenland dan eindelijk raak: de finale werd met 8-6 (2–1, 2–2, 1–0, 1–1) gewonnen. De laatste keer dat Nederland een groot toernooi wist te winnen is alweer tien jaar geleden, toen verraste Oranje vriend en vijand op de Olympische Spelen. Daarvoor moeten we zelfs terug naar het EK van 1993.

In tegenstelling tot de vorige wedstrijd tegen Griekenland in de poulefase ging Nederland vrij dynamisch van start; er werd veel meer vrijgezwommen in de aanval om zo kansen te creëren. De Grieken waren hier in de beginfase niet op in gesteld en keken al vrij snel tegen een achterstand van twee punten aan. Nederland wist de voorsprong uiteindelijk niet meer verder uit te bouwen en zag zelfs nog een bal achter doelvrouw Laura Aarts verdwijnen.

Nederland bleef in het tweede kwart sterk spelen maar had moeite om tot scoren te komen. De Grieken wisten de beperkte kansen die ze hadden wel af te maken, waardoor het aan het eind van de eerste helft nog alles behalve beslist was. Na rust hadden beide ploegen moeite om de bal in het net te krijgen, maar Maud Megens kon met een fraai schot Nederland aan het einde van het derde part op twee punten voorsprong brengen. In de beslissende eindfase bleef Nederland de wedstrijd controleren en dankzij de laatste treffer van Sabrina van der Sloot was de wedstrijd zo goed als afgelopen.

Voor coach Arno Havenga betekent het goud een einde aan een lange reeks teleurstellingen die samen het finalesyndroom genoemd werden. Na het grote succes in 2008 en de promotie van Havenga behaalde hij met zijn ploeg twee maal de finale van het EK en in het jaar ertussen de finale van het WK. De drie finales en ook de beslissende wedstrijden op het OKT in 2012 en 2016 werden echter allemaal verloren. Na het teleurstellende WK van vorig jaar ging de bezem door de selectie, wat betekende dat Oranje dit EK ging aantreden met zes debutanten. En met succes blijkt nu dus.

Nederland is voor het eerst in 25 jaar weer Europees kampioen (Pro Shots / Insidefoto)