Roglic bezorgt Lotto Jumbo derde dagwinst, Froome van het podium

Primoz Roglic heeft de negentiende etappe in de Tour de France, van Lourdes naar Laruns, gewonnen. De Sloveen van Lotto Jumbo reed in de afdaling van de Aubisque weg bij de groep favorieten en kwam solo over de meet. Bovendien steeg hij ten nadele van Chris Froome naar plek drie in het algemeen klassement. Julian Alaphilippe is na vandaag zeker van de eindwinst van het bergklassement. Geraint Thomas behield het geel. Nairo Quintana was de verliezer van de dag en verloor zijn vijfde plek.

Lukas Pöstlberger (Bora), Silvan Dillier (AG2R) en Damien Gaudin (Direct Énergie) gingen al vroeg in de aanval. Ze kregen later gezelschap van Jungels (QuickStep), Yates (Mitchelton-Scott) en Kangert (Astana). Het verschil met het peloton was opgelopen tot drie minuten. Daartussen reed een groep bestaande uit Mollema, Slagter, Burghardt, Bennati, Hardy, Nieve, Gorka Izagirre, Amador, Vichot, Chavanel, Alaphilippe en Barguil.  Kangert liet zich vervolgens terugzakken tot de achtervolgende groep die zich even later aansloten bij de kopgroep.

Met een voorsprong van ruim drie minuten begon de  kopgroep aan de Col d'Aspin. Die groep dunde uit naarmate de kopgroep bij de top kwam. Op 400 meter onder de top sprong Alaphilippe weg. Zijn laatste rivaal Barguil deed geen poging om hem te volgen. Hij was wel als tweede op de top, voor Mollema. Na de afdaling volgde de mythische Tourmalet. Tijdens die klim moesten Mollema en Slagter lossen. In het peloton was het onrustig. Zakarin, Landa en Bardet demarreerden vervolgens weg uit het peloton. Fuglsang en Majka sloten zich bij de drie aan.

Alaphilippe was als eerste boven, op ruim een halve minuut gevolgd door de groep Landa. Het peloton zat op een kleine drie minuten. De groep Landa wist in die afdaling bij de kopgroep aan te sluiten. De volgende beklimming was de Col des Bordères van de tweede categorie. In het peloton was het Gesink die lang op kop reed, waardoor onder meer Fuglsang en Valverde moesten lossen. De voorsprong van de kopgroep daalde ook naar onder de twee minuten. Zakarin was als eerste boven. De groep met favorieten volgde op 1.36 minuten. Op de Col du Soulor reed Kruijswijk weg uit de groep favorieten.

Roglic was de volgende die demarreerde, alleen Thomas en Dumoulin konden volgen. Het drietal wist bij Kruijswijk, ploegmaat van Roglic, te komen. Froome moest lossen. Op de top had de kopgroep 33 seconden op de groep Dumoulin/Thomas. Froome zat daar een halve minuut achter. In de korte afdaling kreeg Froome hulp van ploeggenoot Bernal en het verschil werd kleiner en ze wisten weer aan te sluiten. Kruijswijk reed vervolgens wederom weg, maar werd weer teruggepakt. Het verschil met de kopgroep was nog maar 16 seconden. Ruimt wee kilometer onder de top van de Aubisque werd de kopgroep min Majka bijgehaald.

Roglic demarreerde wederom, maar men kon volgen. Bardet was de volgende, Roglic sprong in zijn wiel, maar de rest sloot weer aan. Majka was als eerste boven, op vijf seconden gevolgd door de groep gele trui. Een paar seconden daarachter Froome en Kruijswijk. Majka werd in de afdaling weer bijgehaald. Roglic leidde de dans daarin, gevolgd door Dumoulin en Thomas. Roglic wist een gaatje te slaan met de rest. Dat verschil wist de oud-schansspringer ook vast te houden.

Morgen volgt nog een tijdrit, zondag de slotrit in Parijs.

Roglic bezorgt Lotto Jumbo derde dagwinst (Pro Shots / Action Images)
Roglic bezorgt Lotto Jumbo derde dagwinst (Pro Shots / Action Images)