Rusland hard geraakt door Standard & Poor's BBB classificatie

'Standard & Poors issues a terrible sentence to Rusia' - zo luidde de kop boven het nieuwsbericht in rambler.ru.  En daarmee overdrijven ze niets. Want Rusland werd geclassificeerd als category BBB. Wat de laagste categorie is in de B groep. 

Waarom is dat nadelig? Omdat hierdoor er geen buitenlandse investeringen meer gedaan zullen worden. Een lage rating maakt namelijk leningen erg kostbaar, en met de toch al kelderende koers van de roebel gaat dat extra gevoeld worden.  

'Structureel zwak' is dus het oordeel. Ondanks de ruime hoeveelheid grondstoffen, de lage overheidsschuld en hoge olie- en gasprijzen (waar ze genoeg van hebben); want deze compenseren slechts gedeeltelijjk de door het Westen opgelegde sancties ivm de Krim en MH17.

Het investeringsklimaat is ongunstig, de regelgeving is lastig - want gedomineerd door de staat en bij tijden corrupt -  en daardoor vreest men dat de komende 4 jaar de russische economie maximaal half zo veel zal groeien als het gemiddelde van de rest van de wereldeconomie. 

Allemaal geen goed nieuws dus. Voor niemand, want dit vergroot wel de kans op een wereldwijde recessie zoals we die in 1997 - 1998 meemaakten, volgens de Bank of America.