Topzwemster krijgt 2 jaar dopingschorsing: "Kwam uit het kraanwater!"

Zwemster Madisyn Cox heeft een dopingschorsing van twee jaar aan de broek gekregen. De 23-jarige Amerikaanse is betrapt op het verboden middel trimetazidine, wat volgens haar afkomstig is uit het lokale kraanwater in Texas.

Bij een test op 5 februari werd Cox betrapt op het middel, waar ze niet veel later van op de hoogte werd gebracht. Volgens Cox ging het om 'een ongelooflijk kleine hoeveelheid' trimetazidine, waar ze naar eigen zeggen nog nooit van had gehoord voor ze haar dopingtestresultaat zag.

Wereldzwembond FINA heeft na onderzoek geconcludeerd dat Cox 'een hardwerkende, eerlijke atlete' is en gelooft haar verklaring dat het middel in het lokale kraanwater zat. Daardoor komt de zwemster weg met twee in plaats van vier jaar straf, maar een verdere reductie was niet mogelijk.

Om nog minder straf te krijgen moest min of meer onomstotelijk bewezen worden dat ze de trimetazidine via het kraanwater binnen had gekregen. In de VS is het spul in bepaalde plekken inderdaad in kraanwater aanwezig, maar van Texas zijn er (nog) geen studies om dat aan te tonen.

Volgens FINA bleek uit onderzoek naar het kraanwater in haar appartement dat er geen trimetazidine aanwezig was, maar volgens de zwembond is dat niet voldoende om te bewijzen of de zwemster al dan niet per ongeluk vervuild water heeft gedronken.

Een volledig statement van Cox is hier te lezen. De Amerikaanse won vorig jaar WK-goud op de 4x200 meter vrije slag en pakte individueel brons op de 200 meter wisselslag, terwijl ze een jaar eerder ook al zilver en twee keer brons won op het WK kortebaan.