Geen vloek, wel botten en walgelijke lucht in mysterieuze sarcofaag

Een goede drie weken geleden werd in het Egyptische Alexandrië een enorme, granieten sarcofaag ontdekt, die al ruim tweeduizend jaar onaangetast was. Dat kon natuurlijk niet langer, dus moest het 27 ton zware gevaarte aangetast worden door deze te openen.

Een duizenden jaren oude Egyptische sarcofaag openen, als men íets geleerd zou hebben van films....enfin, wetenschappers besloten het risico te nemen, want er gingen allerlei mogelijkheden rond. Zo zou misschien zelfs het lichaam van niemand minder dan Alexander de Grote in de sarcofaag begraven zijn.

Een team archeologen werd aangewezen om de opening van de sarcofaag, gevonden onder een stuk bouwgrond, te regelen. Ze tilden het deksel voorzichtig op, maar na vijf centimeter ging iedereen er vandoor. Toch een vloek? Nee, dat niet, maar er kwam een godvergeten walgelijke lucht uit het ding, waardoor het directe gebied rond de sarcofaag gelijk leegliep.

Nadat er even gelucht was kon het deksel met militaire hulp verder opgetild worden, zodat men ook kon zien wat er nou begraven lag. Helaas, het was niet Alexander de Grote. Sterker nog, het was niet eens (meer) een mummie. De botten van drie personen werden gevonden, doorweekt in een laag rood-bruin, meurend rioolwater.

"Het lijkt op een familiebegrafenis. Helaas waren de mummies niet in de beste staat en zijn alleen de botten nog over", aldus Mostafa Waziri, hoogste baas van de Egyptische Raad van Oudheden. Een andere optie die geopperd werd is dat het om drie Egyptische militaire officials gaat, die gezamenlijk zijn begraven.

Waziri kon overigens wel lachen om de waarschuwingen van mensen op social media. "We hebben de sarcofaag geopend en, goddank, de wereld is niet vergaan in één grote duisternis. Ik was de eerste die zijn volledige hoofd in de sarcofaag stak....en ik sta hier voor u, volkomen in orde." Nog wel...

Het gebied is nog wel ontruimd uit angst voor mogelijke giftige stoffen die vrij kunnen komen. Overigens vertoont één van de drie schedels verwondingen die er mogelijk op duiden dat de persoon geraakt of zelfs gedood is met pijl en boog. De sarcofaag zelf komt vermoedelijk uit de Ptolemaïsche periode, grofweg in de laatste driehonderd jaar voor het jaar nul. 

Archeologen zullen de sarcofaag, de inhoud en de omgeving verder onderzoeken om meer informatie te krijgen over de 'bewoners'.