Liverpool maakt Alisson duurste keeper ooit

Liverpool heeft Alisson Becker officieel overgenomen van AS Roma. Hij tekent voor zes jaar en kost de Engelse topclub maximaal 73 miljoen euro.

Dat maakte de Braziliaanse doelman met afstand de duurste sluitpost aller tijden. Het vorige record dateerde uit 2001 toen Juventus omgerekend 52,9 miljoen euro betaalde voor Gianluigi Buffon. 

Voor Liverpool is hij alweer de vierde miljoenenversterking nadat eerder al Naby Keita, Fabinho en Xherdan Shaqiri werden aangekondigd. De 25-jarige doelman werd al tijden aan Liverpool gelinkt en de club deed er alles aan om voor het WK al tot een akkoord te komen. Dat bleek niet te lukken omdat Roma na Salah niet graag nog een keer een ster naar de Engelsen zag vertrekken. 

Roma was vastbesloten ditmaal het onderste uit de kan te halen en zette in eerste instantie in op een prijs die rond de honderd miljoen euro lag, kondigde Liverpool in januari al aan. Dat werd als buitenproportioneel gezien en de afgelopen dagen sijpelde het nieuws naar buiten dat een deal voor zo'n 84 miljoen zou komen en dat de Braziliaan zelf graag naar de Premier League wilde verkassen.

Tegelijkertijd kwam naar buiten dat Thibaut Courtois op weg naar de uitgang lijkt bij Chelsea, dus vreesde men nog even voor inmenging van the Blues, maar zo ver liet Liverpool het niet komen. De club betaalt 62,6 miljoen aan Roma, waarbij er zo'n drie miljoen naar zijn oude club Internacional gaat. De overige tien miljoen worden alleen betaald als aan verschillende bonussen wordt voldaan, zoals kwalificatie voor de Champions League, het veroveren van de landstitel en Europees succes.

Via de officiële kanalen laat de wereldrecordhouder weten dat hij heel blij is dat alles geregeld is. "Het is een droom die uitkomt dat ik dit prestigieuze shirt mag dragen voor een club die gewend is om altijd te winnen. Het is een grote stap in mijn carrière en in mijn leven. Ook voor mijn familie. Jullie kunnen er zeker van zijn dat ik ga doen wat ik kan."

Trainer Jürgen Klopp is ook tevreden met zijn aanwinst, die eerste keeper Loris Karius verdrijft uit de basiself. "We kregen de mogelijkheid om één van de beste keepers ter wereld aan te trekken, dus daar hoef je niet lang over na te denken. Om eerlijk te zijn hoefde ik alleen even te praten met de eigenaren van de club. Zij waren razend enthousiast, dus hebben we hem gehaald."

Dat het dan zo veel geld moet kosten, heeft volgens hem alles te maken met de markt. "We moesten wel. Hij kan niets aan die prijs veranderen, wij niet. Het is de markt. Zo werkt het nu eenmaal. Het toont de waarde van goede keepers aan. Het gaat de komende weken nog wel vaker gebeuren, dus ik ben heel erg blij dat hij hier nu al is."