5 arrestaties om georganiseerde hennepteelt

De politie heeft in een onderzoek naar het faciliteren van de georganiseerde hennepteelt dinsdag vijf aanhoudingen verricht. Het gaat om vier mannen uit Leeuwarden van 25, 25, 27 en 30 jaar oud en een 29-jarige vrouw uit Hallum. Ook werden elf woningen en bedrijfspanden in Leeuwarden en directe omgeving doorzocht. Daarbij werd onder andere beslag gelegd op administratie, contant geld en waardevolle goederen. Meer aanhoudingen in dit onderzoek worden niet uitgesloten.

Bij de politie kwamen diverse anonieme tips binnen dat de vijf verdachten zich bezig hielden met hennepteelt en ook diverse goederen leverden die gebruikt konden worden voor het telen van hennep. Ook kwamen de namen van een aantal verdachten naar voren in andere onderzoeken. Reden genoeg voor het hennepteam van de politie Noord-Nederland om specifiek te rechercheren op deze groep.

Apparatuur
Het onderzoeksteam kreeg zicht op een bedrijfspand aan de Ceresweg in Leeuwarden. Al snel werd duidelijk dat vanuit dit pand apparatuur en andere goederen, die gebruikt konden worden voor het kweken van hennep, werden geleverd. Zo werd in de grote hennepfabriek in Foxhol, die onlangs werd ontmanteld, apparatuur aangetroffen die zeer waarschijnlijk door deze groep was geleverd. Ook elders in Noord-Nederland leverde men apparatuur en goederen voor het kweken van hennep. Het voorbereiden en bevorderen van illegale hennepteelt is sinds 2015 strafbaar. Toen werd namelijk de Wet voorbereidingshandelingen illegale hennepteelt van kracht.

Zelf hennep kweken
Naast leveren van apparatuur en goederen voor het kweken van hennep, teelde de verdachten zeer waarschijnlijk ook zelf hennep. Van twee van de vijf verdachten werd DNA aangetroffen in hennepkwekerijen in Sint Jacobiparochie en Warten. Maandag werd in het Duitse Niederlangen een grote hennepkwekerij ontmanteld door de lokale politie. Ook bij deze kwekerij was de groep betrokken. Een deel van de hennep werd naar Leeuwarden gebracht om het daar te verwerken en vervolgens te verhandelen.

Crimineel vermogen
De vier mannen en de vrouw werden na de aanhouding overgebracht naar het politiebureau. Daar werden ze ingesloten. De vijf worden verdacht van het faciliteren van de hennepteelt, bedrijfsmatige teelt van hennep en het witwassen van crimineel verkregen vermogen. In het kader van het afpakken van dit criminele geld werd beslag gelegd op diverse waardevolle goederen. Een update hiervan volgt aan het einde van de middag. De gemeente Leeuwarden is van plan om de panden, waar hennep en/of apparatuur bestemd voor de bedrijfsmatige hennepteelt is aangetroffen, voor een aantal maanden te sluiten.

De politie, het openbaar ministerie en gemeenten in Noord-Nederland pakken georganiseerde hennepteelt aan. Het houden van hennepplantages brengt grote risico’s op brand- en waterschade met zich mee. Daarnaast vormt dit een ernstige bedreiging voor de omgeving en voor de veiligheid van omwonenden. De politie wil ook de organisatie achter de hennepteelt hard aanpakken. Naast roerende goederen kunnen ook onroerende goederen in beslag worden genomen van personen die zich bezig houden met georganiseerde hennepteelt. Als blijkt dat iemand veel geld uitgeeft dat niet in verhouding staat met het inkomen, dan mogen de eigendommen in beslag worden genomen.

5 arrestaties om georganiseerde hennepteelt (Foto: Politie.nl)
5 arrestaties om georganiseerde hennepteelt (Foto: Politie.nl)