Strafschoppen in Cruijfschaal en beker volgens ABBA-methode

De KNVB heeft dinsdagmorgen de twee spelregelexperimenten voor het nieuwe seizoenbekendgemaakt. Strafschoppen in de wedstrijd om de Johan Cruijffschaal, KNVB Beker en de nacompetitie worden straks beslecht volgens de ABBA-methode. Daarnaast kunnen teamofficials vanaf nu kaarten krijgen in plaats van een verbale waarschuwing danwel worden weggestuurd. 

Een strafschoppenserie wordt nu via het ABAB-principe afgewerkt. Dat wil zeggen dat eerst een speler van club A een strafschop neemt, gevolgd door een speler van club B. Bij het ABBA-principe begint club A en vervolgens neemt club B twee strafschoppen, waarna club A twee penalties gaat nemen. De KNVB verwacht dat een serie op die manier eerlijker verloopt, omdat de druk eerlijker verdeeld wordt over beide ploegen.

De eerste wedstrijd waarin dat kan gebeuren, is de Johan Cruijff Schaal tussen landskampioen PSV en bekerwinnaar Feyenoord op zaterdag 4 augustus. In Rotterdam is deze spelregelwijziging niet goed ontvangen. "Onze teammanager Bas van Noortwijk is gebeld door de KNVB", zegt technisch directeur Martin van Geel in Voetbal International. ‘Gezegd werd: “We gaan experimenteren met de penalty’s in de Johan Cruijff Schaal. Ze worden genomen in een ABBA-schema.”’

Volgens de Rotterdammers neemt de voetbalbond nu een verkeerde afslag. Van Geel: "Hoe is het mogelijk? Die schaal is een serieuze prijs, hè. Op het WK hebben we net nog allerlei penaltyseries voorbij zien komen. Maar net als met kunstgras gaan we nu in Nederland weer iets nieuws verzinnen waar de rest van de wereld niet aan meedoet."

In het betaald voetbal kunnen komend seizoen teamofficials, zoals de trainer/coach, teammanager en verzorger, een gele en rode kaart krijgen. Dit is een duidelijker communicatiemiddel vanuit de scheidsrechter naar de desbetreffende teamofficial, maar ook naar het publiek. Twee keer geel telt uiteraard ook hier als een rode kaart.

De experimenten zijn voorgesteld door de IFAB, de internationale spelregelcommissie. Omdat de KNVB een aanjagende rol wil blijven spelen in de innovatie van het voetbal, worden de spelregels komend seizoen getest in het Nederlandse voetbal. Naast deze twee experimenten wordt de vierde wissel in de verlenging van een wedstrijd nu definitief opgenomen in het spelregelhandboek.