Britse dood door Russisch zenuwgif, man bij bewustzijn

Een 44-jarige Britse vrouw is overleden na blootstelling aan het zenuwgif Novichok. Haar 45-jarige partner is in kritieke toestand maar wel bij bewustzijn. Het tweetal kwam met dezelfde stof in aanraking als de Russische dubbelagent Sergej Skripal en zijn dochter eerder dit jaar. Dat leidde tot een diplomatieke rel met Rusland, dat elke betrokkenheid ontkent.

Omdat de vrouw en de man, Dawn Sturgess en Charlie Rowley, nabij de stad Salisbury ziek werden - waar ook de Skripals werden getroffen - is het vermoeden dat ze via een rondslingerend voorwerp besmet zijn geraakt. De Russische vader en zijn dochter overleefden het incident tenauwernood, maar Sturgess had dus minder geluk.

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Sajid Javid is er nu sprake van een moordzaak. Javid noemt Rusland als bron van de besmetting, wat niet zo vreemd is aangezien het spul daar is ontwikkeld. Toch wil hij niet te snel conclusies trekken door de Russische regering direct te beschuldigen.

De zaak-Skripal doet veel Britten terugdenken aan Aleksander Litvinenko, die in 2006 stierf na blootstelling aan het radioactieve polonium. Dit zou door Russische agenten in zijn thee zijn gedaan.

Sturgess laat drie kinderen achter. De politie adviseert mensen in en rond Salisbury om geen voorwerpen van de grond op te rapen.