EU-copyrightvoorstel weggestemd

Het Europees Parlement heeft een controversieel auteursrechtvoorstel terug naar de tekentafel gestuurd. Artikel 13 van het voorstel zou websites verplichten om door users geplaatste content op auteursrechtschending te controleren en te filteren. Volgens artikel 11 zou er voor het plaatsen van links moeten worden betaald. In september wil het EP op de kwestie terugkomen.

Het voorstel lag de afgelopen tijd onder vuur van onder meer webuitvinder Tim Berners-Lee en Wikipedia-oprichter Jimmy Wales. Zij stellen dat fundamentele internetvrijheden worden bedreigd. De Italiaanse versie van Wikipedia werd woensdag uit protest lamgelegd, om te illustreren wat er gebeurt als links geld kosten.

Figuren uit de muziekwereld waaronder David Guetta en Paul McCartney hebben juist voor het voorstel gelobbyd, aldus de BBC. Volgens hen profiteren websites van het werk van artiesten zonder dat die daarvoor krijgen betaald.

Ryan Merkely van CreativeCommons.org kaatste de bal echter terug naar McCartney. De covers die hij in de begindagen met zijn vroegere band The Beatles speelde, zouden door de door hem gesteunde copyrightfilters zijn geblokkeerd.

Het parlement besloot donderdag dat er meer discussie nodig is, en stuurde het voorstel terug voor volledige herziening - waarna de parlementaire juridische commissie en vervolgens het voltallige EP, zich er opnieuw over zullen buigen. Actievoerders hopen dat dit uiteindelijk zal leiden tot het schrappen van artikelen 11 en 13.

De inzet van de stemming was om op basis van de huidige tekst gesprekken met de lidstaten te starten om tot wetgeving te komen. Er stemden 318 parlementariërs tegen, 278 voor, en 31 onthielden zich van stemming.