Hoogspringer Barshim mist wereldrecord op fractie, Shubenkov vliegt over horden

Hoogspringer Mutaz Essa Barshim heeft weer eens laten zien dat hij voornamelijk bestaat uit pure klasse. De Qatarees sprong geweldig op de Gyulai Memorial in Hongarije en vloog in zijn derde poging over 2,40 meter.

Daarmee was de winst al lang en breed binnen, maar dat was niet voldoende: Barshim liet de lat op 2,46 meter leggen, één centimeter hoger dan Javier Sotomayor's legendarische wereldrecord uit 1993. Barshim nam zijn aanloop, vloog in de lucht....en leek het héél even gehaald te hebben!

Toch viel de lat naar beneden, want hij had hem in vermoedelijk 's werelds beste sprong in 25 jaar tijd lichtjes aangeraakt. Barshim probeerde het nog een tweede keer, maar leek zich daarbij te blesseren. Of het om een ernstige blessure gaat is nog niet duidelijk.

Op de 110 meter horden was het Sergey Shubenkov die grote indruk maakte. De in topvorm verkerende Rus vloog over de obstakels en dook met een beste wereldjaarprestatie van 12,92 seconden over de finish, waarmee hij opschuift naar de gedeeld achtste plek op de eeuwige wereldranglijst.

Barshim's pogingen, met zijn bijna-wereldrecord op 2:35 (Bron: YouTube)

Shubenkov's race (Bron: YouTube)