Enorme, onaangetaste sarcofaag gevonden in Egypte

In het Egyptische Alexandrië hebben archeologen een fraaie ontdekking gedaan. Op zo'n vijf meter diepte werd tijdens opgravingen een joekel van een sarcofaag gevonden. Het ding is 2,65 meter lang en ook nog eens bijna twee meter hoog en anderhalve meter breed, de grootste granieten sarcofaag ooit gevonden in het gebied.

De sarcofaag komt vermoedelijk uit de Ptolemaïsche periode, die liep van 323 voor Christus - na het overlijden van Alexander de Grote - tot 30 voor Christus, na de dood van Cleopatra en de invasie van de Romeinen. Wie in de sarcofaag ten ruste is gelegd is nog niet bekend, maar vermoedelijk is de persoon geen reus: sarcofagen waren doorgaans redelijk aan de forse kant, hoewel dit exemplaar alsnog bijzonder groot is.

In de buurt van de sarcofaag is ook een stukje beeldhouwwerk van een hoofd gevonden. Dat zou kunnen helpen bij de identificatie, maar het beeld is gemaakt van het vrij zachte albast en de meeste kenmerken van het gezicht zijn dan ook verdwenen door erosie, dus dat wordt een lastig verhaal. Het meest interessante is wellicht dat de sarcofaag nog verzegeld lijkt te zijn en vermoedelijk dus niet open is geweest in de afgelopen ruim tweeduizend jaar.