Zweden - Zwitserland: buitenkans voor de outsiders

Het schema in deze speelhelft van het WK voetbal ligt open nu alle topfavorieten of eruit zijn of aan de andere kant liggen. Het is prijzenslag vandaag. De winnaars van Zweden - Zwitserland en Colombia - Engeland spelen tegen elkaar en treffen in de halve finale Kroatië of Rusland. Mogelijkheden, kansen, droomwereld, alles. Wat gaat er gebeuren? Het WK is onvoorspelbaar, onheilspellend, duivels, magisch.

Zweden
Janne Andersson is een tovenaar. De coach van Zweden staat aan het roer sinds de WK-kwalificatiecyclus en heeft fantastisch werk geleverd. Vanuit een vlakke 4-4-2 heeft hij Frankrijk, Nederland, Italië en Duitsland (net niet genoeg) onschadelijk kunnen maken. Dit alles deed hij zonder de bijdrage van Zlatan, zonder grote individuen. Alleen Forsberg is een uitgesproken naam maar ook hij schikt zich in het collectief. Die elf versloegen allereerst Zuid-Korea dankzij een penalty, daarna werd Duitsland het vuur na aan de schenen gelegd. Toni Kroos kon in de 98e minuut de meubelen nog redden. Daarna pakte Zweden overtuigend de groepswinst tegen Mexico door met 0-3 te winnen.

Olsen, Lustig, Lindelöf, Granqvist, Augustinsson, Claesson, Svensson, Ekdal, Forsberg, Toivonen, Berg

Zwitserland
De weg van Zwitserland naar de achtste finales was vrij turbulent. Een poule met Brazilië, Servië en Costa Rica kon wel eens heel moeilijk gaan worden. Dat werd het ook, wat zeg ik, het was zweten. Het openingsduel werd redelijk gelukkig met 1-1 afgesloten; Zwitserland had nimmer wat te vertellen ondanks een flets Brazilië; de 1-1 werd onterecht goedgekeurd nadat Zuber Miranda in de rug duwde. De tweede wedstrijd was er een met het venijn in de staart. Na een knappe comeback met mooie goals maakten Shaqiri en Xhaka wat gebaren bij het doelpuntvieren wat refereerde aan het oorlogsleed op de Balkan vroeger. FIFA vond dat niet leuk, maar spaarde ze. Tegen Costa Rica ging het ook niet vanzelf; mazzel dat Brazilië haar werk deed en zelf niets meer hoefde te doen. Des te debieler dat Schar en Lichtsteiner geel pakten en nu geschorst zijn.

Sommer, Lang, Akanji, Djourou, Rodriguez, Xhaka, Behrami, Shaqiri, Dzemaili, Embolo, Gavranovic