Studenten vieren feest, omwonenden hotel in

De studentenvereniging Augustinus viert feest. De in de sleutelstad zittende vereniging bestaat 125 jaar en dat kan niet ongezien voorbij gaan. Daarom willen zij twaalf dagen feest vieren tot 5 uur in de ochtend. De buurt vindt dat echter geen goed idee en zijn bang voor overlast.

De plannen van studentenvereniging Augustinus om het lustrumfeest in de Menkenhal te vieren kwamen pas twee maanden terug naar buiten. Bovendien leken ze een recept voor overlast. "In de vergunningsaanvraag stond dat ze vanaf 6 juli twaalf dagen feest willen vieren tot vijf uur in de morgen," vertelt Alexander Schlangen namens bewoners van de Lage Mors, de wijk waar de ijshal ligt. "En dat met tot wel 2.000 aanwezigen." De buurtbewoners zijn er dus niet blij mee gezien de ijshal in een kinderrijke buurt ligt. De ergernis is des te groter omdat de plannen zo kort van te voren zijn aangekondigd.

Na officieel bezwaar van de wijk, belegde de burgemeester een bijeenkomst waarin buurtbewoners hun ergernissen konden ventileren. Deze is druk bezocht met ongeveer 80 belangstellenden. Wel is er een tussenoplossing gevonden: er zijn twee rustdagen ingelast en daarbij mogen de buitenactiviteiten tot uiterlijk 20:00 duren. Na 00:00 mag er op zijn hoogst 40 decibel aan geluid worden geproduceerd. De bewoners direct naast de ijshal mogen daarbij negen dagen naar het hotel, op kosten van de studentenvereniging. Ook zal de politie extra patroulleren en zullen er geluidsmetingen zijn.

Inmiddels heeft Augustinus, met circa 1800 leden een van Leidens grootste studentenvereniging, de vergunning binnengekregen, meldde voorzitster Myrna van Dijk vrijdag. Bewoner Michel Jehee die tegenover de ijshal woont, is tevreden over de oplossing. Of hij het hotelaanbod aanneemt, weet hij nog niet. "Ik ga het even aanzien of er overlast is, maar uiteraard blijf ik liever thuis. Ik vind dat Augustinus zich tot nu toe constructief heeft opgesteld". Niet iedereen is er tevreden mee, zo hebben vier buurtbewoners bezwaar tegen de vergunning ingediend bij de gemeente Leiden. Volgens de bewoners is vrijwel geen enkele toezegging van burgemeester Lenferink in de uiteindelijke vergunning beland. Ze noemen het merkwaardig dat de gemeente het feit dat Augustinus een andere locatie op het laatste moment financieel niet rond kreeg als argument gebruikt om tóch fiat te geven. Dit verbaast ook uw redacteur, gezien complete gezinnen nog net niet worden verbannen naar een hotel voor negen dagen. "Financiële problemen van de aanvrager van de vergunning mogen nooit reden zijn om een vergunning dan maar goed te keuren," valt te lezen in het bezwaarschrift. "Hiermee worden de problemen afgewend op de omwonenden".

Een wijkbewoner, tevens oud-lid van de vereniging, meldt dat de wijk een kort geding overweegt maar moeten daar snel mee zijn, gezien het feest vrijdag al begint. Ook is er snelheid vereist voor de bezwaarschriften die zijn ingediend. Schlangen, de wijkbewoner en oud-lid heeft er een dubbel gevoel bij: "Kijk, ik snap als oud-lid maar al te goed dat ze hun lustrum willen vieren. En het mag ook écht een goed feest zijn. Maar zó lang en dat in een kinderrijke buurt? Ze hadden veel eerder moeten beginnen met het scouten van een geschikte feestruimte". Ook over de gemeente is hij kritisch: "Er zijn zoveel fouten gemaakt bij deze vergunningsaanvraag. "Dit verdient bepaald niet de schoonheidsprijs. Ik ben benieuwd wat er gebeurt als Minerva in 2019 zijn nieuwe lustrum viert".