Geen Nederlandse medailles op openingsdag WK inlineskaten in Heerde

Op het wereldkampioenschap inlineskaten in het Gelderse Heerde heeft de Fransman Gwendal Le Pivert het goud veroverd op de 1000 meter op de baan. In de eindstrijd was Le Pivert na een zinderend duel met 0,002 seconden te snel voor de Colombiaanse oud-wereldkampioen Pedro Causil.

Achter Le Pivert en Causil streden Andres Muñoz uit Colombia en de Chileen Lucas Santibañez om het brons. Ook dat werd een millimeterstrijd en het was veteraan Muñoz die 0,006 seconden sneller bleek dan de Chileen. De Belg Mathias Vosté eindigde als zesde, voor de Nieuw-Zeelander Peter Michael. Kay Schipper werd in de halve finales uitgeschakeld, Rémon Kwant sneuvelde in de series.

Op de 1000 meter bij de vrouwen ging het goud naar de Duitse Mareike Thum, die daarmee na vier keer zilver en vier keer brons eindelijk baangoud pakt op een WK. An Yi-seul uit Zuid-Korea pakte zilver, voor de Oostenrijkse Vanessa Herzog. Vicewereldkampioene Francesca Lollobrigida (ITA) werd in de halve finales gediskwalificeerd, de Belgische Wereldspelenkampioene Sandrine Tas werd vroegtijdig uitgeschakeld.

De Colombiaanse favoriete Fabriana Arias kwam niet verder dan plek zeven in de finale, terwijl Bianca Roosenboom en Elisa Dul in de halve finales werden uitgeschakeld door op de laatste twee posities te eindigen. 

Wat beelden van het WK in Heerde (Bron: YouTube)

De dames reden een afvalkoers over vijftien kilometer en weer was het raak voor Colombia: Johana Viveros pakte goud, voor de Chinese Dan Guo en de eerdergenoemde Colombiaanse Arias. De Belgische Tas werd vierde, voor uittredend wereldkampioene Lollobrigida. Maya de Jong en Marijke Groenewoud moesten voor eigen publiek genoegen nemen met de 23e en 31e plek.

Bij de mannen verdedigde de Colombiaan Alex Cujavante met succes zijn wereldtitel. De Italiaan Daniel Niero moest er in de eindsprint aan geloven, terwijl Bart Swings het duo niet bij kon houden en genoegen moest nemen met brons. Luc ter Haar en Gary Hekman eindigden namens Nederland als elfde en achttiende.

Op de 500 meter bij de juniores was er goed voor Peng Yue-chi uit Taiwan, voor Allison Correa Muñeton (COL) en Anais Pedroni (ITA). Marit van Beijnum werd dertiende, Anne van den Bos 31e. Bij de juniorheren was Juan Arango uit Colombia goed voor goud door de Zuid-Koreanen Cheon Jong-jin en Choi Woong-gyu te kloppen. Merijn Scheperkamp werd zesde, Janno Botman achtste.

Op de tien kilometer afvalkoers bij de juniores pakte Bente Kerkhoff de zesde plek. Dankzij Maria Renteria Rodriguez en Nathalia Bermudez Padilla was er een Colombiaans ééntweetje, gevolgd door de Amerikaanse Corinne Stoddard. Jason Suttels won namens België het goud bij de junioren door Michael Gatti (ITA) en Brayan Virguez Romero (COL) te kloppen. Teun de Wit en Jordy van Workum werden achtste en veertiende.

Het WK in Heerde gaat nog de hele week door. Het tijdschema is hier te vinden.