Norman bloedsnel op 200 meter bij debuut als prof

Atleet Michael Norman heeft zijn debuut gemaakt als professional. In zijn Amerikaanse college maakte hij dusdanig veel indruk dat hij de collegecarrière vaarwel zei om zo vroegtijdig aan een profloopbaan te kunnen beginnen.

Bij de Diamond League in Parijs maakte Norman zijn profdebuut. Dat deed hij op de 200 meter, terwijl hij dit jaar vooral op de 400 meter tijden liet noteren waarmee hij zich in de absolute wereldtop nestelde. Dat hij de 200 meter ook uitermate goed beheerst bewees hij echter gelijk: de 20-jarige Norman snelde naar een bijzonder indrukwekkende tijd van 19,84 seconden en deed dat nog met tegenwind ook. 

De zelfs nog maar 19-jarige Rai Benjamin uit Antigua & Barbuda maakte relatief gezien misschien nog wel meer indruk. Hij liep op de collegekampioenschappen dit jaar de derde tijd ooit, maar deed dat wel op de 400 meter horden, waarna ook hij de stap naar de profs maakte. De 200 meter heeft hij ogenschijnlijk ook bijzonder goed in de benen, want hij snelde naar 19,99. 

Norman maakt indruk op de 200 meter (Bron: YouTube)

Met 20,68 seconden kwam Churandy Martina niet in de buurt van de winst. Op de 100 meter deed hij het in de B-wedstrijd wel beduidend beter: de Nederlander liep daar met 10,20 zijn beste seizoenstijd. Die B-wedstrijd werd gewonnen door de jonge Abdullah Abkar Mohammed, die met 10,03 een Saoedisch record liep. De iets oudere Hassan Taftian was enkele duizendsten langzamer, maar zijn 10,03 was eveneens goed voor een nationaal record (Iran). De Fransman Christophe Lemaitre, tweevoudig Europees kampioen, raakte geblesseerd.

Op de 1500 meter was Timothy Cheruiyot de beste. De Keniaan, vaak in de schaduw lopend van zijn meer succesvolle landgenoten, was met een beste wereldjaarprestatie van 3:29,71 een maat te groot voor de concurrentie. Zijn landgenote Beatrice Chepkoech snelde op de 3000 meter steeplechase naar 8:59,36 minuten, waarmee ze haar vierde plek op de eeuwige wereldranglijst verstevigde.