Samba wéér historisch snel op 400m horden

Atleet Abderddahman Samba heeft voor de zoveelste keer dit jaar veel indruk gemaakt, maar dit keer ging het nog een stap verder. De 22-jarige voor Qatar uitkomende in Saoedi-Arabië geboren zoon van een Mauritaanse vader snelde op de 400 meter horden tijdens de Diamond League in Parijs naar een absolute wereldtijd.

Al vier keer op rij dook Samba onder de 48 seconden, met 47,41 als zijn uitstekende persoonlijke record, goed voor de veertiende plek op de eeuwige wereldranglijst. In Parijs ging hij daar echter ruim onder: Samba kwam al over de finish na een geweldige 46,98 seconden. Hij is daarmee na wereldrecordhouder Kevin Young - op de Olympische Spelen van 1992 - pas de tweede atleet ooit die onder de 47 seconden duikt.

Samba schuift met zijn tijd dus op naar de tweede plek op de eeuwige ranglijst en is nog twee tienden verwijderd van een lang onaantastbaar geacht wereldrecord. Met 47,02 kwam de Amerikaanse student Rai Benjamin dit jaar ook al in de buurt van de magische grens. In Parijs ging plek twee overigens naar de ook pas 21-jarige Kyron McMaster, die met 47,54 een nieuw nationaal record liep voor de Britse Maagdeneilanden.

Samba's wereldrace (Bron: YouTube)