Van Marwijk krijgt vrije rol bij PSV: "Dom om kennis niet te benutten"

Bert van Marwijk wordt niet de nieuwe assistent van PSV-trainer Mark van Bommel. Wel ondersteunt hij zijn schoonzoon in een vrije rol binnen de club.

Tijdens zijn eerste persconferentie wenste Van Bommel direct duidelijkheid te scheppen over de toekomst in Eindhoven. Van Marwijk wordt geen officiële assistent. Wel is hij er af en toe bij op het veld of op de tribune. "Met Van Marwijk is er bij PSV iemand aan boord die alles heeft meegemaakt", wordt de kersverse hoofdtrainer geciteerd door het Algemeen Dagblad. "Ik zou wel dom zijn om dat niet te benutten. Hij zal er niet dagelijks bij zijn, maar wel geregeld. Hij gaat de rol invullen zoals ik dat voor ogen zie, zodat hij mij kan ondersteunen."

Het tweetal is net teruggekeerd uit Rusland waar zij de leiding hadden over het Australische team. Van Marwijk was de bondscoach en Van Bommel de assistent. Laatstgenoemde werd de afgelopen jaren ook al bij PSV klaargestoomd om het stokje over te nemen als Phillip Cocu eens mocht vertrekken. Toch verraste het abrupte vertrek van Cocu naar Fenerbahçe hem. "In het voetbal kun je niks plannen, zonder nadenken heb ik de beslissing genomen. Het was toch al de bedoeling dat ik een keer hoofdtrainer zou worden. Ik ben er klaar voor", vervolgt de nieuwe hoofdtrainer van PSV, die aangeeft veel van voorganger Cocu te hebben geleerd. "We hebben samengespeeld en ik heb bij hem stage gelopen. Hij heeft veel dingen goed gedaan en ik heb daar natuurlijk van geleerd."

Donderdag leidde Van Bommel voor het eerst een training bij PSV, de komende week laat hij dat aan hoofd jeugdopleiding Ernest Faber. Het clubbestuur heeft hem geadviseerd eerst een week vakantie te nemen voor hij echt van start gaat. "PSV had meerdere scenario’s klaarliggen over hoe we deze periode zouden gaan invullen. Door het verloop van het WK voor Australië kunnen we nu het scenario hanteren waarin Mark en Jürgen nog even energie kunnen tanken, zodat ze goed voorbereid aan een nieuw intensief seizoen kunnen beginnen", zo laat algemeen directeur Toon Gerbrands weten op de officiële website van PSV.

Sinds Van Bommel vorige week werd aangesteld als nieuwe hoofdtrainer, gonsde het van de geruchten dat zijn schoonvader ook naar Eindhoven zou komen om te assisteren. Dat is dus niet helemaal het geval. Wel heeft de club al bekend gemaakt dat Ruud Brood niet langer als assistent-trainer bij PSV door het leven gaat. Hij krijgt een afkoopregeling en wordt vervangen door Reinier Robbemond. Mogelijk komen daar nog één of twee aanvullingen bij in de technische staf, aldus Van Bommel.