Faillissement dreigt voor FC Twente

FC Twente heeft het gemeentebestuur van Enschede voor het blok gezet: de club dreigt het faillissement aan te vragen als de gemeente niet garant staat voor zeven miljoen euro, iets waar men weinig zin in lijkt te hebben.

"Ongelooflijk", aldus Niels van den Berg, toekomstig wethouder. "Enschede moet vijftien miljoen bezuinigen, maar het houdt niet op bij FC Twente." Met een garantstelling zou de gemeente aangeven dat men zeven miljoen euro betaalt als FC Twente zelf schuldeisers niet meer kan betalen. De stad staat overigens al garant voor ruim acht miljoen, terwijl de club ook nog eens een lening van zeventien miljoen heeft lopen: Enschede kan dus ruim 25 miljoen euro gedag zeggen als Twente failliet gaat.

De financiële situatie van Twente is er door de degradatie afgelopen seizoen niet beter op geworden. Zo is de begroting van dertig miljoen teruggeschroefd naar achttien miljoen euro, maar de Belastingdienst staat ook nog voor de deur met een claim van 4,4 miljoen. In 2015 werd Jesus Corona verkocht aan FC Porto en de spelersagent van de Mexicaan ziet ook nog graag 6,3 miljoen euro afgetikt worden.

Promotie zou natuurlijk helpen, maar daar moet wel een goed elftal voor neergezet worden en dat kost uiteraard geld. Wat er dus niet is. Aandelen aan sponsoren verkopen moet zo'n veertien miljoen opleveren, maar niet elke sponsor is er even happig op, met name omdat de kans bestaat dat een deel van hun geld naar de gemeente of de Belastingdienst gaat, in plaats van naar nieuwe spelers.

Het nieuwe college van Enschede is de beroerdste overigens niet. Zo kan men accepteren dat Twente komend jaar 2,1 miljoen euro aan rente en aflossing nog even niet hoeft te betalen, maar een nieuwe garantstelling van zeven miljoen is dan weer niet de bedoeling. "Dit gaat een erg moeilijk verhaal worden, er zijn grenzen", aldus VVD'er René Kreeft. 

FC Twente-directeur Erik Velderman zou hebben gedreigd op 1 juli het faillisement aan te vragen, tenzij Enschede akkoord gaat met de garantstelling.