Sosa klimt naar zege in Adriatica Ionica Race, Weening vijfde

Ivan Ramiro Sosa heeft de derde etappe van de Adriatica Ionica Race op zijn naam geschreven. In de koninginnenrit van de Italiaanse rittenkoers kwam de pas 20-jarige Colombiaanse klimmer van Androni Giocattoli - Sidermec solo aan bovenop de Passo Giau. Sosa is ook de nieuwe leider in het algemeen klassement.

In de derde etappe van 158 kilometer moesten de renners drie beklimmingen over. Twee van de eerste categorie en aankomst op de Passo Giau, een col van de buitencategorie.

Floris Gerts van Roompot-Nederlandse Loterij was een van de vroege aanvallers in de etappe. De Nederlander had in de kopgroep het gezelschap van Jhonatan Narvaez (Quick-Step Floors), Yukiya Arashiro (Bahrain Merida), Enrico Logica, Giovanni Pedretti (Biesse Carrera Gavardo), Floryan Arnoult (Trevigiani Phonix-Hemus 1896) en Antonio Di Sante (Sangemini-MG Kvis). Ze kregen nooit meer dan vier minuten van het peloton.

Op de eerste col van de dag, de Passo Rolle, maakte enkele renners de oversteek van het peloton naar de kopgroep toe. Nadat Fabio Felline en Marco Frapporti de aansluiting hadden gemaakt lieten ze de kopgroep ook meteen achter. Op de tweede beklimming ging Felline er alleen vandoor, maar in de afdaling kwam Frapporti terug bij zijn landgenoot.

Aan de voet van de slotbeklimming hadden Felline en Frapporti een kleine twee minuten op het peloton. Felline bleek op de slotklim ook de sterkste van de twee en ging alleen verder. Bardiani-CSF had het initiatief genomen in het peloton en zorgde voor een flinke uitdunning. Door het strakke tempo van de Italiaanse ploeg slonk de voorsprong van de eenzame koploper snel en werd dan ook uiteindelijk teruggepakt.

Giulio Ciccone was de aangewezen kopman bij Bardiani-CSF. Hij trok ook ten aanval, maar kreeg Edward Ravasi, Ivan Ramiro Sosa en Ildar Arslanov mee in zijn wiel. Ook de Belg Ben Hermans en de Nederlander Pieter Weening konden volgen. Op drie kilometer van de streep versnelde Ciccone opnieuw, maar ditmaal werd hij werd gecounterd door Sosa. De jonge Colombiaanse klimmer bouwde in de laatste drie kilometer stelselmatig zijn voorsprong uit en pakte ook de leiderstrui. Weening kwam als vijfde over de streep op ruim één minuut van de winnaar.