Anti-terreuroefening in Rotterdam

Woensdagavond 20 juni is er in de Kuip in Rotterdam een grote antiterrorisme oefening gehouden. Ruim 100 medewerkers van de brandweer, ambulance en Veiligheidsregio Rotterdam en de politie Eenheid Rotterdam hebben meegedaan aan de oefening. De oefening begon om 15:00 en was rond 21:00 afgelopen.

Aanleiding
Afgelopen jaren is er in West-Europa helaas een aantal aanslagen gepleegd. Verschillende overheidsdiensten doen er alles aan, voor en vooral achter de schermen, om een terroristische aanslag in Nederland te voorkomen. Jammer genoeg kunnen we niet uitsluiten dat Nederland ooit getroffen wordt door een terroristische aanslag. Hierom is het belangrijk situaties met grof- en extreem geweld en: terrorismegevolgbestrijding te beoefenen. De oefenleider heeft specifiek gekozen voor de Kuip als oefenlocatie omdat “de coördinatie op deze locatie extra complex is. Bij een grote calamiteit zijn er veel sturende lagen die samen de klus moeten zien te klaren”.

Busje ingereden op publiek
Ineens klinkt door de porto: “Er is in een busje ingereden op publiek bij De Kuip”. Er wordt gesproken van chaos, veel slachtoffers en mogelijke doden. De meldkamer van Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond stuurt meerdere hulpverleners naar De Kuip. Vanaf dat moment komt alles in een stroomversnelling voor de hulpdiensten. “Binnen de eerste 10 minuten ben je al tweetend je portofoon aan het instellen, gaat je telefoon non stop en ren je naar je auto”, geeft een woordvoerder van politie Eenheid Rotterdam aan. Er volgt een steekpartij in het Maasgebouw, er worden schoten gehoord en worden er mensen gegijzeld.

Samenwerking van levensbelang
Iedereen wordt getraind op dergelijke incidenten, maar het is ook essentieel dat je daadwerkelijk met elkaar oefent. Op die manier weet je wat de ander doet en kan je elkaar blindelings aanvoelen en aanvullen. Ook communicatie is in dit soort scenario’s van levensbelang. Onderling maar ook naar de burgers. “Je weet op het eerste moment niet wat er precies aan de hand is. Is er nog gevaar, hoeveel slachtoffers zijn er? Er komen brokjes informatie binnen bij verschillende mensen. De hulpverleners hebben allemaal informatie gekregen, een stukje van de puzzel. “De opdracht is om zo snel mogelijk het beeld helder te krijgen, mensen te redden en het gevaar te stoppen”, aldus Gerrit Laurens, een van de algemeen commandanten van de politie. Bij een dergelijk groot incident, wordt bij de getroffen plek de Commando Plaats Incident bij elkaar geroepen.

De CoPI is dan verantwoordelijk voor de operationele leiding bij De Kuip. Laurens blikt een dag later terug: ”Iedereen kwam in een snelkookpan terecht en de hulpverleners gingen er vol in. Het vakmanschap van alle hulpverleners komt dan bovendrijven en dat is mooi om te zien”.

Het werk gaat gewoon door
Tijdens een oefening als die van gisteren gaat het werk natuurlijk gewoon door. Tijdens de oefening gingen ineens een tiental de pagers af. Er kwam een echte melding van grote brand in Capelle a/d IJssel. De CoPI-bak die gebruikt had moeten worden bij de oefening, moest hierdoor ingezet worden in Capelle a/d IJssel.

Antiterreuroefening in Rotterdam (foto: Politie.nl)
Antiterreuroefening in Rotterdam (foto: Politie.nl)