Nederlanders hebben geen toegang meer tot steam-marktplaats voor CS:GO en DotA 2

Nederlanders hebben vanaf vandaag geen toegang meer tot de marktplaats van Counter Strike: Global Offensive en DotA 2. Valve heeft de marktplaats afgesloten als reactie op de toenemende escalatie tussen de ontwikkelaar en de kansspelautoriteit, die nu gamebedrijven die gebruik maken van lootboxes in hun games op de korrel neemt.

"In mei hebben we twee brieven gekregen van de kansspelautoriteit, waarin staat dat de lootboxes van CS:GO en DotA 2 in strijd zijn met de wet op kansspelen" schrijft valve in een bericht aan spelers. "We hebben een dreiging gekregen van de kansspelautoriteit om met een oplossing te komen voor 20 juni. Volgens de brief zijn lootboxes niet illegaal wanneer de items niet ruilbaar zijn, dus hierom hebben we de marktplaats voor Nederlandse spelers afgesloten. We verontschuldigen ons voor het ongemak."

Valve heeft ook een Nederlandse advocaat in de arm genomen en de studie van de kansspelautoriteit over lootboxes bestudeerd, evenals de Nederlandse wet. 

De kansspelautoriteit dreigt met miljoenenboetes wanneer gamebedrijven de lootboxes in hun game niet aanpassen, met een deadline die vandaag afloopt. Onder andere Fifa 18 en PlayerUnknown's Battlegrounds hebben tot nu toe geen gehoor gegeven aan de oproep. Wanneer de kansspelautoriteit haar zin krijgt kan de boete oplopen tot 10 procent van de wereldwijde jaaromzet: in het geval van EA met Fifa 18 kan dat neerkomen op 400 miljoen euro.

Lootboxes
Nederlanders hebben geen toegang meer tot steam-marktplaats voor CS:GO en DotA 2