Militairen testen draagvesten en rugzakken

Militairen testen deze week draagvesten en grote rugzakken die onderdeel zijn van het project VOSS (verbeterd operationeel soldaat systeem). Het gaat om vesten en rugzakken die zijn aangepast na testen eerder dit jaar door het Korps Mariniers in Noorwegen en 13 Lichte Brigade in Duitsland.

Een geselecteerde groep militairen voert gisteren en vandaag tests uit op de Bernhardkazerne in Amersfoort. Projectleider Luc de Beer: “Op basis van de ervaringen eerder dit jaar zijn de vesten en rugzakken op een aantal punten aangepast. Met name op het gebied van de pasvorm en het draagcomfort. Deze week checken we de kwaliteit van deze wijzigingen.”

Daarvoor moeten de deelnemers een kort parcours afleggen. De Beer: “Denk aan een soort 6-kamp. We hebben een aantal stations ingericht waar ze typische operationele acties moeten uitvoeren. Het is een beperkte test, maar geeft toch een aardig beeld van de effectiviteit van de aanpassingen.”

Na deze week worden de wijzigingen doorgevoerd bij een 1e serie van 250 stuks van het complete systeem. De Beer: “Dat bestaat naast draagvesten en rugzakken ook uit radioapparatuur en batterijen. Die dragen ze deze week wel om het gewicht en volume te simuleren, maar ze worden niet gebruikt. De eerste echte serie wordt vanaf eind dit jaar onderworpen aan een reeks langdurige testen door eenheden van de landmacht, luchtmacht en marine.”

Laatste stand technologie
De resultaten van die tests worden gebruikt om de hoofdserie (vanaf eind 2019) vast te stellen. Op termijn volgen nog meer releases. Dit om zoveel mogelijk gelijk op te gaan met de laatste stand van de technologie en de laatste operationele informatie en inzichten.

VOSS
Het project VOSS moet de persoonlijke bescherming verbeteren en de situational awareness van de gevechtsmilitair. In juli 2015 sloot Defensie een contract met het Israëlische Elbit. De fabrikant levert in totaal 5.500 systemen. Dankzij aanvullend budget dat recent is vrijgekomen, kunnen de vesten, rugzakken en ballistische middelen binnen de hele krijgsmacht worden uitgerold. En dus niet alleen bij de infanterie.

Militairen testen draagvesten en rugzakken (Foto: Defensie.nl)
Militairen testen draagvesten en rugzakken (Foto: Defensie.nl)