Medailles voor hulpverleners na ramp Irma

De Minister van Defensie Ank Bijleveld en de gouverneur van Sint Maarten Eugene Holiday reiken op donderdag 21 juni aanstaande de Herinneringsmedaille voor Humanitaire Hulpverlening bij Rampen uit aan honderden militaire en civiele hulpverleners. Zij ontvangen de medaille voor de ondersteuning die zij vorig jaar leverden na de passage van orkanen Irma en Maria over de Bovenwindse Eilanden.

Hulpverlening
Orkaan Irma groeide in september 2017 uit tot een storm in de zwaarste categorie en liet een spoor van vernieling achter op Sint Maarten. Een kleine 2 weken later raakte eilandstaat Dominica ook zwaar beschadigd toen orkaan Maria erover raasde. Militairen van de marine, landmacht, luchtmacht en marechaussee herstelden samen met lokale autoriteiten verbindingen en wegen, hielpen bij het evacueren van gewonden en werden ingezet om plunderingen te voorkomen en de openbare orde en veiligheid te handhaven. Varend en vliegend defensiematerieel leverden tonnen hulpgoederen af.

De noodhulp missie duurde uiteindelijk van 5 september tot 28 november 2017. Op het hoogtepunt waren meer dan 600 militairen op Sint-Maarten, terwijl nog eens 400 man hen ondersteunden vanaf schepen en de Benedenwindse eilanden.

Herinneringsmedaille
De medaille wordt volgens het Koninklijke Besluit verleend aan personen die ‘deel uitmakend van of tezamen met de krijgsmacht in een aangewezen rampgebied in dienstverband daadwerkelijk aan de hulpverlening hebben deelgenomen’. Op de medaille is het motto ‘de helpende hand werd geboden’ te lezen. De Herinneringsmedaille voor Humanitaire Hulpverlening voor Rampen werd in februari 2017 voor het laatst uitgereikt aan de bemanning van patrouilleschip Zr.Ms. Holland voor het verlenen van noodhulp op Haïti na orkaan Matthew.