FC Twente schikt voor 'gunstige' 4,4 miljoen met belastingdienst

FC Twente heeft een schikking getroffen met de belastingdienst. De Tukkers maken 4,4 miljoen euro over voor boekhoudkundige missers uit het verleden.

Tussen 2011 en 2015 heeft de club te weinig loon- en omzetbelasting afgedragen en daar betaalt het nu de rekening voor, schetst de club via de officiële kanalen. De fiscus startte begin 2016 met een onderzoek naar alle in- en uitgaande transfers in bovengenoemde periode, waarbij er werd gekeken naar mogelijke betalingen aan spelers via derden. De transfers van Dusan Tadic van FC Groningen naar Twente en van Twente naar Southampton vormden het meest in het oog springende gevallen en 2,9 miljoen euro van de naheffing heeft ook betrekking op de wisselingen van de Serviër.

De club geeft aan volledige medewerking te hebben verleend en in goede harmonie met de belastingdienst te hebben gesproken. Men hield volgens TC Tubantia rekening met een kostenpost van 5,9 miljoen, dus valt het relatief gezien enigszins mee. Toch komt het als een flinke klap voor de degradant die niet zomaar vier miljoen op kan hoesten. De Tukkers betaalden eerder ook al een vergrijpboete van 250.000 euro.

Algemeen directeur Erik Velderman is evengoed blij dat de kwestie nu afgerond kan worden. : “De belastingclaim heeft lange tijd als een donkere wolk boven het stadion gehangen. Het is goed dat we nu weten waar we aan toe zijn. Dat laat onverlet dat dit FC Twente financieel hard raakt. We inventariseren hoe we deze claim kunnen financieren", aldus Velderman. "Voor iedereen in en rondom FC Twente is het in ieder geval belangrijk dat er ‘een hek omheen staat’ en dat we het verleden echt achter ons kunnen gaan laten. Al onze energie hebben we nodig voor de toekomst en dit is daarin een uiterst belangrijke stap.”