18 jaar cel geëist voor poging tot moord op zus en vriend

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag achttien jaar cel geëist tegen een 27-jarige inwoner van Lelystad. De man wordt er van verdacht dat hij geprobeerd heeft om in februari vorig jaar zijn zus en haar vriend te vermoorden.

De twee slachtoffers kregen op 7 februari vorig jaar de schrik van hun leven toen zij op straat bij de rechtbank in Lelystad plotseling worden beschoten. De vrouw was net in de rechtbank als getuige gehoord door de rechter-commissaris. Dit verhoor had betrekking op een strafzaak waarbij familieleden van de vrouw de woning van haar vriend hadden aangevallen.

Na beschoten te zijn, probeerden de twee slachtoffers aan hun belager te ontkomen. De vrouw kwam tijdens haar vlucht terecht in een ondiepe gracht. Het lukte de verdachte, die haar gevolgd was, niet zijn geblokkeerde wapen te herladen, waarna hij de vrouw in het water vast greep en haar onder water hield totdat ze niet meer bewoog.

Gealarmeerde politieagenten haalden de verdachte uit het water en hielden hem direct aan. De bewusteloze vrouw werd ter plekke en later in het ziekenhuis gereanimeerd en overleefde de aanval ternauwernood. De vriend van de vrouw raakt niet gewond tijdens de aanval.

De officier van justitie gaat er vanuit dat het motief gelegen is in het feit dat de vrouw een partner koos buiten de Yezidische gemeenschap waar de familie toe behoort. De vrouw en haar vriend kregen al vaker bedreigingen die eerder resulteerden in de gewelddadige bestorming van de woning van de vriend in april 2016.

Het Openbaar Ministerie ziet voorbedachte rade in het feit dat de verdachte urenlang op de uitkijk voor de rechtbank heeft gestaan. Hij wist dat zijn zus op dat moment bij de rechtbank zou zijn doordat haar oproep voor het getuigenverhoor in handen van de familie was. Ook schoot hij direct gericht op de slachtoffers nadat hij hen in het vizier had gekregen en had aangeroepen.

Bij het bepalen van de strafeis heeft de officier van justitie rekening gehouden met het feit dat de schietpartij en verdrinking plaats vonden op klaarlichte dag in een druk gebied. Veel omstanders zijn daarmee in gevaar gebracht, terwijl anderen tegen hun wil getuigen waren van een explosie van geweld. Ook het strafblad van de verdachte met veroordelingen voor eerdere geweldsdelicten, zijn ontkennende houding en de enorme blijvende impact op de slachtoffers rechtvaardigen een lange gevangenisstraf.

Om veiligheidsredenen vond de behandeling van de strafzaak plaats in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

18 jaar cel geëist voor poging tot moord op zus (Foto: Rechtspraak.nl)
18 jaar cel geëist voor poging tot moord op zus en vriend (Foto: Rechtspraak.nl)