Voetbalsters boeken ruime zege op Noord-Ierland in WK-kwalificatie

De Nederlandse voetbalsters hebben in Portadown de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Noord-Ierland met 0-5 gewonnen.

De ploeg van bondscoach Sarina Wiegman stond met de rust 0-1 voor door een doelpunt van Lineth Beerensteyn. Voor rust had Noord-Ierland recht op een penalty na hands van Anouk Dekker, maar de scheidsrechter zag het niet.

In de tweede helft liep Oranje vervolgens uit naar een makkelijke zege. Daniëlle van de Donk maakte na een uur spelen de 0-2 na een voorzet van Shanice van de Sanden. Van de Sanden maakte vervolgens zelf de 0-3. Een kwartier voor tijd benutte Sherida Spitse een penalty na een overtreding op Beerensteyn, waarna Jackie Groenen de eindstand op 0-5 bepaalde.

Nederland blijft koploper in groep 3 van de kwalificatie met 16 punten uit 6 duels. Nummer twee Noorwegen, dat Ierland met 0-2 versloeg, is tweede met 12 punten uit 5 wedstrijden.

Alleen de groepswinnaar plaatst zich rechtstreeks voor het WK. De vier beste nummers twee strijden in het najaar in een dubbele play-off om het laatste WK-ticket.

Oranje vervolgt de kwalificatiereeks dinsdag in Heerenveen tegen Slowakije, dat nog geen punt wist te behalen deze WK-kwalificatie.