Martin wint vijfde etappe Dauphiné, Thomas nieuwe leider

Daniel Martin heeft de vijfde etappe van het Critérium du Dauphiné gewonnen. De Ier van UAE Emirates was de sterkste op de slotklim naar Valmorel. Geraint Thomas werd op vier seconden tweede en neemt de leiderstrui over van zijn ploeggenoot Gianni Moscon. Adam Yates kwam als derde over de finish op vijftien seconden.

Edward Ravasi (UAE Emirates), Alexis Gougeard (AG2R La Mondiale), Thomas De Gendt (Lotto Soudal), Nicolas Edet (Cofidis), Laurens De Plus (Quick Step), Bruno Armirail (Groupama-FDJ), Matteo Fabbro (Trek-Segafredo) en Carlos Verona (Mitchelton-Scott) waren de vroege vluchters van de dag. Het achttal kreeg drie minuten van het peloton, waar team Sky de controle had en later de hulp kreeg van BORA-hansgrohe.

Aan de voet van de slotklim was Sky weer als enige die de leiding nam in het peloton. In de kopgroep was Edet de sterkste op de slotklim, maar op iets minder dan vijf kilometer werd hij teruggepakt. Ondertussen had Mitchelton-Scott het tempo in het peloton overgenomen van Sky.

Door de tempowisseling moest klassementsleider Moscon lossen. De Italiaan kreeg later op de slotklim nog de hulp van Michal Kwiatkowski, die de eerste leider was in Dauphiné, maar verloor toch meer dan een minuut op de winnaar.

De eerste echte demarrage op de klim van buitencategorie kwam van Marc Soler. De winnaar van de afgelopen Parijs-Nice kreeg niet veel ruimte van Sky. Daarna was er een versnelling van Daniel Martin. De Ier profiteerde van een rustig moment in het peloton en nam een voorsprong van twintig seconden op de eerste achtervolgers, waar Tao Geoghegan Hart het tempo bepaalde voor zijn kopman Thomas.

Bij het ingaan van de laatste kilometer nam Thomas zelf het initiatief en kreeg in eerste instantie Romain Bardet met zich mee, maar de Fransman moest passen. Thomas kwam nog dicht bij Martin, maar had zijn actie net te laat ingezet en kwam binnen op vier seconden van Martin. Voor de Ier was het zijn eerste overwinning, voor zijn nieuwe werkgever UAE Emirates.

Antwan Tolhoek kwam als tiende binnen en was daarbij de eerste Nederlander van de dag. De renner van LottoNL-Jumbo staat nu zeventiende in het algemeen klassement op meer dan drie minuten van leider Thomas.