De kwartfinalistes op Roland Garros: drie top-10-speelsters

Op Roland Garros, het graveltoernooi onder de Grand Slams, zijn alle acht kwartfinalistes bekend in het damesenkelspel. Uit de mondiale top-10 zijn er nog drie dames over, terwijl er één ongeplaatste speelster bij de laatste acht zit.

Simona Halep (ROU, 1) - Angelique Kerber (GER, 12)
Halep, de mondiale nummer één, verloor tegen de Amerikaanse Alison Riske haar eerste vijf games van het toernooi, maar sindsdien is ze op dreef: Riske werd opzij geschoven, Taylor Townsend, Andrea Petkovic en Elise Mertens wonnen geen enkele set tegen de Roemeense, die alleen Petkovic met een 7-5 set enigszins kans gaf. Ze hoopt haar derde Roland Garros-finale te bereiken, en die eerste Grand Slam-titel moet nu toch echt eens komen.

Ook Kerber, die in meer dan tien jaar en ondanks titels op de Australian Open en US Open nog nooit verder kwam dan één kwartfinaleplek in Parijs, stoomt als een dolle door het toernooi. Mona Barthel en Ana Bogdan waren kansloos, onze Kiki Bertens wist het zowaar tot twee tiebreaks te brengen en de Française Caroline Garcia - toch de nummer zeven van de wereld - ging er net als de eerste twee met 6-2, 6-3 kansloos af.

Garbiñe Muguruza (ESP, 3) - Maria Sharapova (RUS, 28)
Halep, Kerber, Muguruza, Sharapova...de bovenste helft van het schema heeft alleen nog maar dames over die de nummer één-positie ooit in handen hebben gehad. Svetlana Kuznetsova en Fiona Ferro werden door Muguruza opzij geschoven, Samantha Stosur was volkomen kansloos en Lesia Tsurenko was nog niet warm of moest al opgeven, na twee legs. Muguruza jaagt na 2016 op haar tweede titel in Parijs.

Sharapova had het tot aan de kwartfinales nog het moeilijkst met Richel Hogenkamp of all places. Na een pittige strijd met de Nederlandse stuurde Sharapova Donna Vekic naar huis, waarna Karolina Pliskova (6) slechts drie games won. Serena Williams trok zich geblesseerd terug en dus schoof de Russische door naar de laatste acht. In 2012 en 2014 won ze in Parijs, titel drie is mogelijk.

Alles loopt op rolletjes voor Halep (Pro Shots/Action Images)
Alles loopt op rolletjes voor Halep (Pro Shots/Action Images)

Yulia Putintseva (KAZ) - Madison Keys (USA, 13)
De 23-jarige Putintseva, 98e op de wereldranglijst, schopte het in 2016 opvallend genoeg ook al eens tot de kwartfinales in Parijs, de enige keer dat ze op een Grand Slam meer dan twee wedstrijden won. Johanna Konta en Jennifer Brady gingen dit jaar voor de Kazakhse bijl, Wang Qian kon één set winnen. Via Barbora Strycova sloeg Putintseva zich vervolgens als absolute underdog naar de kwartfinales.

Leeftijdsgenote Keys - anderhalve maand jonger dan Putintseva - is erg lekker bezig in Parijs. Landgenotes Sachia Vickery en Caroline Dolehide hadden nauwelijks kans, de Amerikaans-Japanse Naomi Osaka dwong een tiebreak af. Mihaela Buzarnescu legde in de achtste finales het loodje en dus bereikte de US Open-finaliste van vorig jaar voor het eerst de laatste acht in Parijs.

Sloane Stephens (USA, 10) - Daria Kasatkina (RUS, 14)
US Open-kampioene Stephens staat ongenadig te vlammen op het Franse gravel. Arantxa Rus, Magdalena Frech en de toch niet onverdienstelijk in vorm zijnde Estse Anett Kontaveit liepen huilend om hun moeder de baan af, alleen de Italiaanse Camila Giorgi hield erg knap stand: pas bij 8-6 in de derde set capituleerde ze. Stephens haalde de kwartfinales in Parijs nog nooit, tot nu dus.

Op één set na overtuigt ook de jonge Kasatkina. Kaia Kanepi en Kirsten Flipkens maakten weinig kans, de Griekse Maria Sakkari wist het Kasatkina één set heel erg zwaar te maken. Australian Open-winnares Caroline Wozniacki sleepte in set één een tiebreak uit het vuur, maar ging in de achtste finales toch onderuit tegen Kasatkina, die haar eerste Grand Slam-kwartfinale mag gaan spelen.

Kasatkina mag haar eerste kwartfinale gaan spelen op een Grand Slam (Pro Shots/Action Images)
Kasatkina mag haar eerste kwartfinale gaan spelen op een Grand Slam (Pro Shots/Action Images)