Wat is er met het klimaat aan de hand?

Hallo allemaal!

Vandaag een kleine special waarin ik terug- én vooruitblik op ons klimaat. Er valt veel te vertellen.

We hebben een paar extreme maanden achter de rug. Februari en maart waren bijzonder koud, terwijl april en mei extreem warm waren. Er lijkt haast geen tussenweg meer te zijn. De aarde warmt op, zoveel is duidelijk. Wat mij vooral opvalt onder de mensen is dat het zodra het even koud is ze verlangen naar warmte en als het dan warm is schrikken ze zich een hoedje en willen ze weer koeler weer. Het zijn vooral de afwijkingen die zo opvallen. Lange droge en zonnige perioden worden afgewisseld met zware buien. En ook die komen op steeds grotere schaal voor.

Wat ik me dan voor mijzelf afvraag: is dit toeval, of veranderd het klimaat steeds sneller? Neem nou de afgelopen maand mei. De afwijkingen waren gigantisch. Het ene record naar het andere werd verbroken. De gemiddelde temperatuur bedroeg landelijk gezien 16,4 graden. Dat is ruim 3,5 graad warmer dan normaal. De eerste nachten van mei verliepen nog vrij koel, anders was het gemiddelde nog hoger uitgekomen. Ook kregen we een regionale hittegolf te verwerken. In het oosten en zuiden werd het op méér dan vijf dagen zomers warm, en werden er ook drie tropische dagen genoteerd. In De Bilt lukte dit maar één keer. De tweede keer werd verstoord door een buitje en bleef het bij 29,7. Dit soort temperaturen horen eerder in juli en augustus thuis. In mei hoort het overdag maar ongeveer 18 a 19 graden te zijn. Hier zaten we dus lange tijd vér en vér boven.

Ook het aantal zonuren sloeg alles. De kuststrook is normaal gezien al het zonnigst, maar de 300 tot 320 uur die langs het strand werden opgemeten is ook weer zeer uitzonderlijk. In Maastricht kwamen ze tot 246 uur zon, maar ook dat is bijzonder veel. Dagenlange strakblauwe luchten en overvolle terrasjes waren zeer gebruikelijk deze maand.

Dan de neerslag. Die was zeer grillig over het land verdeeld. Er was totaal geen sprake van een westcirulatie, dus het moest komen van buienvorming overdag. De eerste periode waren het vooral Limburg en Zeeland die vaak prijs hadden met modderstromen tot gevolg. In korte tijd viel er op diverse plaatsen de normale maandhoeveelheid naar beneden. In de laatste week van mei vielen die buien verspreid over het hele land, met uitzondering van Noord-Holland en de Wadden. In Maassluis viel in drie dagen tijd maar liefst 145 mm regen. Ook in Hellevoetsluis, Vlaardingen en de regio Rotterdam kregen met de hoosbuien te maken. Een paar dagen later was het ook raak in het noordoosten van het land. Ook daar vielen zwarte buien met overlast tot gevolg. Doordat de buien zo lokaal waren zijn veel plaatsen ook overgeslagen. Op Texel viel slechts 8 mm en elders in Noord-Holland niet meer dan 20 tot 40 mm. Verspreid over het land zijn er ook drogere gebieden, zoals in de Achterhoek. 

Dat was dus wat mij vooral opviel: het totaal ontbreken van de westcirculatie. 

Hoe moet dat nou met het klimaat? We gaan dit zonnige, warme en soms natte weer heel normaal vinden, maar dat is het echter niet. Persoonlijk denk ik ook dat de compensatie van de natuur ook nog gaat komen met opeens weer temperaturen onder normaal en een terugkerende west-circulatie. We zien dit al een klein beetje op de weerkaarten verschijnen. Ik ben bang dat het weer echt omslaat als de vakanties aanbreken. En doordat de Noordzee ook al een eind is opgewarmd kunnen er dan ook weer zware buien vallen. Dan ook in de droge gebieden van Noord-Holland en de Wadden. Natuurlijk, zover is het nog niet, maar het is geen onlogische gedachte.

Verder was het natuurlijk ook extreem weer in andere delen van Europa, zoals in Scandinavie en in het Middelandse Zeegebied. Een krachtig en zeer blokkerend hogedrukgebied hield alle storingen op afstand, terwijl (thermische) laagsje voor veel buien zorgde in Spanje, Italie, Duitsland en verder op de Balkan. Herinner jullie de tornado nog die op slechts luttele kilometers van onze grens trok? Vraag is: gaan we dit vaker meemaken?  De toekomst zal het uitwijzen.

Conclusie: We hebben met extreme weersschommelingen te maken en dat is zorgelijk. Ik ben benieuwd hoe jullie erover denken.

Noodweer in Wuppertal. Dat was een complete chaos. Dit gaan we denk ik steeds vaker zien.