'Eredivisie doet kunstgras in 2020 in de ban'

Het kunstgras verdwijnt van het seizoen 2020/21 uit de Eredivisie en moeten alle wedstrijden op natuurgras worden gespeeld.

Dit is de uitkomst na een bijeenkomst met het gros van clubdirecteuren, schrijft De Telgraaf. Maandag is een laatste toetsing binnen de Eredivisie CV, waarna volgende week woensdag het besluit moet worden bekrachtigd tijdens de Algemene Vergadering Betaald Voetbal.

De plannen moeten ervoor zorgen dat het Nederlands voetbal op internationaal gebied weer een grotere rol gaat spelen. De standpunten van de clubs over de verdedeling van de televisiegelden en de nieuwe voetbalpiramide liggen te ver uiteen en maandag zou er een ultieme poging volgen om tot een akkoord te komen. Te veel clubs zouden het eigen belang om niet te degraderen, boven het algemeen belang stellen. Zo lijkt de inkrimping van de Eredivisie naar zestien clubs nog een brug te ver te zijn.

"Helaas regeert bij veel clubs de angst voor degradatie en komt het algemeen belang op de tweede plaats, terwijl met zestien clubs in de Jupiler League de kans op promoveren ook weer groter is", spreekt een Eredivisie-directeur zich uit. "We maken onszelf belachelijk dat we na tweeënhalf jaar praten slechts kunnen afspreken om op natuurgras te gaan spelen. Maar zo liggen de kaarten, tenzij maandag iedereen over zijn eigen schaduw heen durft te stappen. Al verwacht ik dat niet."