'Ronaldo moet 28 miljoen betalen om rechtszaak te vermijden'

De Spaanse fiscus eist 28 miljoen van Cristiano Ronaldo. Een schikkingsvoorstel van de Portugees is afgewezen.

Met die informatie schermt AS. Het nieuwsmedium weet dat de sterspeler van Real Madrid vorig jaar door de belastingdienst van het land werd beschuldigd van het ontduiken van betalingen over portretrechten. Daarbij zou het gaan om een som van ruim veertien miljoen euro.

Ronaldo zou daarop hebben voorgesteld om het bedrag terug te betalen en een schuldbekentenis te ondertekenen, in ruil voor een verkorte gevangenisstraf van twee jaar. Omdat de Portugees nooit eerder is veroordeeld, betekent dat volgens de Spaanse wetten dat hij niet daadwerkelijk de gevangenis in moet, aangezien celstraffen van twee jaar of minder worden omgezet in een voorwaardelijke sanctie.

Het nieuwsmedium meldt nu echter dat de Spaanse belastingdienst geen genoegen neemt met het voorstel en maar liefst 28 miljoen euro wil zien om de zaak zonder rechtsgang uit de wereld te helpen. Dat is dan opgebouwd uit het oorspronkelijke bedrag, plus rente, boetes en bijbehorende kosten. De 33-jarige aanvaller kan er voor kiezen om het geld voor 15 juni over te maken, of terecht te staan als hij is teruggekeerd van het WK.

De belastingproblemen zorgen volgens de Spaanse sportkrant voor de vertrekwens van Ronaldo. Hij hintte afgelopen weekend naar een afscheid, maar kwam vervolgens op die woorden terug. Hij zou zich onvoldoende gesteund voelen door Real Madrid en hoopt op een salarisverhoging.

De club is naar verluidt bereid om hem morele steun te bieden, maar wil niet voor de financiële kosten zorgen. De openbaar aanklager kan volgens AS een celstraf van acht jaar kunnen eisen. Xabi Alonso kreeg onlangs eenzelfde eis te horen nadat hij de belasting ontdoken zou hebben. Daarbij ging het om een veel kleiner bedrag dan waar men Ronaldo voor wil aanklagen.

Overigens gaan er geruchten dat PSG de Portugese superspits over wil nemen. Hij zou in Parijs exact evenveel kunnen verdienen als Lionel Messi bij Barcelona krijgt. In Madrid krijgt hij aanzienlijk minder, wat een reden zou kunnen zijn voor zijn ontevredenheid bij de club. Het klinkt onwaarschijnlijk omdat de Franse topclub op haar tellen moet passen in verband met Financial Fair Play, maar zeg nooit nooit met de steenrijke eigenaar uit Qatar.