Real Madrid wint Champions League na blunders en wereldgoal

Voor het derde seizoen op rij heeft Real Madrid beslag gelegd op de Champions League. De Madrilenen waren met 3-1 te sterk voor Liverpool.

Liverpool, waar er basisplaatsen waren voor Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum, begon overtuigend aan de finale en was het meest dreigend. Keylor Navas moest enkele keren handelend optreden, maar grote kansen bleven aanvankelijk uit. Halverwege de eerste helft zorgde Trent Alexander-Arnold voor het grootste gevaar voor het Real-doel. Een schot uit de draai van Robert Firmino werd nog geblokt, waar de rechtsback zijn inzet in de rebound gekeerd zag worden door Navas.

Twee blessures in vijf minuten tijd drukten na een half uur spelen een negatieve stempel op de wedstrijd. Mohamed Salah moest zich met een schouderblessure laten vervangen nadat hij in een duel met Sergio Ramos verkeerd terechtkwam en Dani Carvajal raakte geblesseerd aan zijn linkerenkel. Het uitvallen van Salah deed de wedstrijd enigszins kantelen, waarbij Real Madrid de controle kreeg. De voor Carvajal ingevallen Nacho schoot zijn ploeg bijna op voorsprong, maar zijn inzet verdween in het zijnet. De ploeg van Zinédine Zidane dacht via Karim Benzema alsnog op voorsprong te komen, maar zijn treffer werd geannuleerd nadat Cristiano Ronaldo aanvankelijk buitenspel stond.

De Spanjaarden begonnen met aanvallende intenties aan de tweede helft en dat resulteerde in de 48ste minuut in een uitgelezen mogelijkheid. Isco kreeg de bal met een gelukje via Adam Lallana voor zijn voeten en kon vervolgens vrij uithalen en raakte de lat bij zijn poging. Drie minuten later viel alsnog de 1-0. Loris Karius kon de bal oppikken na een mislukte lang bal op Benzema en bij zijn uitworp gooide hij de bal tegen de uitgestoken voet van de Fransman aan.

Lang kon de titelhouder niet genieten van de voorsprong, want vier minuten later was het al weer gelijk in het NSK Olimpiejsky. Een hoekschop werd door Dejan Lovren ingekopt en Sadio Mané stond op de goede plek om de bal te verlengen en Navas te passeren. Beide doelpunten braken de wedstrijd volledig open en een minuut voordat Isco het veld moet verlaten voor Gareth Bale, wist de Spanjaard uit de draai Karius bijna te verschalken. Drie minuten na zijn invalbeurt drukte Bale zijn stempel op de wedstrijd. Na een voorzet vanaf de linkerflank van Marcelo maakte de 28-jarige aanvaller met een fantastische omhaal de 2-1.

Aan de hand van Mané gingen the Reds op jacht naar de gelijkmaker en twintig minuten voor tijd trof de Senegalees met een schot van buiten het strafschopgebied de buitenkant van de paal. De aanvalsdrang van de Engelsen zorgde ervoor dat er ruimte ontstond achter hun verdediging en met een goede verdedigende actie voorkwam Andrew Robertson dat Ronaldo de wedstrijd na 74 minuten in het slot kon gooien. Zeven minuten voor tijd volgde de beslissing. Karius had enkele minuten eerder nog een goede redding op een uithaal van Benzema, maar ging later voor de tweede keer gruwelijk in de fout. Een schot van afstand van Bale leek te pakken te zijn voor de 24-jarige Duitser, maar hij liet de bal glippen.

Ramos verkleint de WK-kansen van Salah. (PRO SHOTS/Action Images)